TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ceva de neuitat. Recomandările Doinei Ruști pentru luna aprilie.
Ceva de neuitat. Recomandările Doinei Ruști pentru luna aprilie.

Ceva de neuitat

Ce rămâne din lectura unui roman? Uneori îți amintești episoade, alteori nu mai știi cum se numeau personajele. Ții minte o scenă, dar ai uitat cum se termină cartea. Rămâi doar cu un gest fragil, pomenit în fugă, alcătuit din câteva cuvinte, dar cu toată această labilitate, știi precis din ce roman face parte, cum era îmbrăcat eroul și chiar unde & când ai citit cartea. Iar aceste mici amănunte, alcătuiesc până la urmă lumea ta de cititor, un interior, de fapt, care determină subtil toate celelalte cărți pe care le vei citi.

Doina Rusti - recenzia aprilie cartepediaW. Faulkner: Absalom, Absalom!

Un astfel de detaliu pregnant este pentru mine tufa de glicină, înflorită a doua oară, lângă fereastra d-șoarei Rosa Coldfield, personajul lui Faulkner din Absalom, Absalom. O casă întunecată, o istorie cruntă, o conversație pe care n-o uiți. Unul dintre cele mai puternice romane din toate timpurile, plasat în inepuizabila geografie faulkneriană, numită Yoknapatawpha, o narațiune densă, cu situații de un omenesc răvășitor, Absalom, Absalom crește grav, din povestea colonelului Sutpen, venit “cu o droaie de negri străini după el”, pentru a rade totul în cale. Este o poveste care începe cu vizita tânărului Quentin într-o casă sinistră, ca un coșciug, unde o bătrână domnișoară în negru îi povestește lucruri teribile. Complex și complicat narativ, romanul îți bagă în creier un personaj pe care îl detești și care, în ciuda sentimentelor tale, te uluiește (Supten) și un povestitor oracular, de tragedie antică (Rosa). Iar în ciuda tensiunii scriitoricești, în ciuda confruntărilor epice fără egal în literatură, mintea mea continuă să fie plină de tufa de glicină de la fereastra Rosei, povestitoarea. Tot eposul se derulează în mirosul narcotic al glicinei, ceea ce face ca acest roman să se afle etern în cufărul meu cu amintiri.

absalom-absalom-playlist-literar-doina-rusit-art

playlist literar william faulkner

Aruncă o privire și peste Seria de autor de la Editura ART! 

seria-william-foulkner


Radu Vancu: Transparența

 Unul dintre cel mai bune romane, de departe cel mai bun dintre cele apărute în ultima vreme, Transparența m-a fermecat printr-un discurs care amintește de romanele lui Th. Mann. Iar, printre multele episoade care mi-au rămas în minte, este cel despre falsificatorii lui Vermeer. Povestea, relatată cu pasiune, cu înfrățire chiar, din perspectiva lui Vancu, el însuși personaj, produce un transfer de exuberanță asupra auditoriului, cei doi studenți, care sunt personajele principale. Ceea ce este uluitor în episodul acesta este modul subtil în care exaltarea povestitorului intră pervers în sângele celor doi. Pasiunea nu are limite tematice, iar cea transmisă epic este simpatetică. Episodul se încheie cu o scenă de dragoste, iar protagoniștii, preluând tonul pasiunii de-a povesti și implicit de-a susține o cauză, se iubesc în acea noapte ca și cum și-ar salva viețile, ca și cum actul de iubire însuși ar fi venit cu acea cantitate de adevăr care revelează falsul. De câte ori mă voi uita la un tablou de Vermeer o să-i văd și pe falsificatori și pe Vancu povestind cu exuberanță, dar și pe cei doi tineri care fac din iubire calea cea mai scurtă spre adevărul care contează: pasiunea.

playlist literar transparenta cartepedia


Paul Auster: 4321

Excelentul roman al lui Auster, proaspăt, unanim apreciat, construit impecabil, are multe care îmi vin în minte. Fiind o lectură relativ recentă, mă voi opri la portretul Danei Rosenbloom, memorabil prin forța sintetică și multiplele clivaje simbolice. Colega de liceu a lui Ferguson este brunetă, cu o vâlvătaie de păr, reunind paradoxal cumințenia și pasiunea. În portretul ei se află criptată întreaga istorie a evreilor, de la exotismul de tip german, la romantismul cu țigănci picante și la moștenirile est-europene, ale căror rădăcini se pierd în Orient. Portretul, făcut aproape dintr-o răsuflare, dintr-o frază amplă, care îți irigă creierul, capătă pe parcurs sensul unui panegiric sau măcar al unei scuze. Se lasă iubit de ea, știind că n-o va iubi niciodată, flatat de iubirea ei, sedus de importanța sexului animalic. E o filozofie de viață, pe care o vezi mai departe în tot ceea ce face personajul.

4321 paul auster playlist literar


Mihail Șișkin: Luarea Ismailului

Când mă gândesc la Șișkin, îmi apare în minte fata cu părul auriu, care venea în apartamentul din Pușka. Își mai amintește cineva de ea? Este un personaj periferic din Luarea Ismailului, o femeie adorată, care îl anunță pe Mihail (Mișka) că va lipsi jumătate de oră.  Și nu se mai întoarce. Anii trec, Mișka se gândește la ea, o așteaptă, apoi timpul acoperă episodul, el se însoară. Într-o zi, această iubită pasageră îl sună și-i dă o întâlnire. El aleargă fără întrebări. Este întâlnirea lui cu iubirea ratată, cu tinerețea. Fosta fată cu nemuritoarea ei coadă aurie arată acum ca un colet de boarfe aruncate la gunoi, ca unul dintre mulții cerșetori de la metrou. Ea nu vrea să se explice, nu vrea să depene amintiri. Pur și simplu are nevoie de niște bani. Mirajul dispare, Mișca nu mai are chef să povestească deznodământul.

luarea ismailului mihail siskin playlist literar


Alfred Döblin: Berlin Alexanderplatz

O secvență mică dar încă vie în memoria mea este și următoarea: Sună la ușă cineva, Franz iese dar nu e nimeni, deși cineva a lăsat un plic. Prudența, pașii moi de pe coridor - totul e intact în amintirile mele. Plicul este în sfârșit deschis! În el se află alt plic și un petec de hârtie cu o explicație: scrisoarea a fost pusă din greșeală în altă cutie poștală. Totuși, cel care se milostivise să i-o aducă nu vrea mulțumiri, nu vrea publicitate: el scrisese acest mesaj cu un scris prefăcut. Pe plic este adresa lui Franz, dar este menționat alt destinatar - Sonya. Scrisoarea începe siropos, dar țin minte că nu citește decât prima propoziție.

 E un fragment din Berlin Alexanderplatz de Alfred Döblin, o carte masiv construită, cu discurs dinamic, ancorat într-un prezent interminabil și pregnant.

Berlin Alexanderplatz a fost ecranizat cu succes în mai multe rânduri. Vizionează trailerul:

playlist-literar-berlin-alexanderplatz-trailer


 

 


Vezi AICI toate recenziile din Playlist literar cu Doina Ruști


 

Ceva de neuitat. Recomandările Doinei Ruști pentru luna aprilie.