Feminismul celor 99%. Manifest

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 20 Iulie, 2019
2545

Simt cumva că m-a păcălit titlul acesta. Da, e un manifest feminist dedicat majorității. Minoritatea în acest volum e reprezentată de către femeile de succes și de modelul „lean in” – acest feminism corporatist, cum e etichetat cu reproș de autoare. Însă marele inamic al feminismului și al situației actuale în care se află femeile din lumea noastră e întruchipat de capitalism și de stadiul actual al capitalismului – neoliberalismul. Corporațiile, fuga după bani, muncă ieftină și exploatarea celor săraci sunt punctele nevralgice identificate de către feminismul celor 99%. Și cu siguranță că într-o bună măsură reproșul autoarelor e adevărat.

Însă nu cred că acoperă întreaga perspectivă. Religia poate fi vinovată în aceeași măsură în care e vinovat capitalismul. Apoi diferite modele economice și politice (vezi orientul mijlociu, vezi țări asiatice sau din Africa) care nu țin de capitalismul occidental au aceleași probleme identificate de manifestul feminist, ba chiar unele mai mari. De aceea cred că perspectiva de stânga, puternic asumată de autoare, e restrictivă în privința vinovatului găsit. Capitalismul are o mulțime de probleme majore, însă situația femeii nu e perfectă nici în alte societăți, și nu a fost bună nici în perioadele pre-capitaliste. Discuția e largă, iar traducerea volumului poate iniția o dezbatere pe larg.

Eu unul mă declar destul de nemulțumit de această perspectiva uni-direcțională a manifestului, însă cu siguranță e un reproș personal. Poate, alți cititori, vor avea păreri contrare.

Feminismul celor 99%. Manifest
Feminismul celor 99%. Manifest
Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram