Orașul

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 08 Aprilie, 2019
2545

Deși scris în anii ’50, „Orașul” e în ciuda vârstei sale o opera SF atractivă pentru cititori, un roman preponderent depresiv, cu o viziune a viitorului pesimistă,  însă bine scris și inteligent construit. Aparent, pare să fie o antologie de povestiri, fiecare povestire precedată de o introducere pentru câini ca să înțeleagă de ce e pomenit atât de des în „legende” omul, acea ființă mitică despre care nu se știe nimic cu precizie, dar unii istorici câini presupun că ar sta la baza civilizației lor. 

Ca să înțelegem despre ce este vorba trebuie să spunem că ne aflăm, probabil, într-un prezent în care planeta noastră e locuită doar de câini și roboți. Povestirile din carte urmăresc, cronologic, evenimentele care au dus la dispariția umanității și la acea umanizare a rasei canine. Totul are legătură cu familia Webster, familie care timp de secole a reușit să mențină vie povestea umanității, lupta pentru supraviețuire a speciei. În viitor urbanizarea stagnează și oamenii se multă la țară sau în zone pustii preferând singurătatea și intimitatea spațiilor aglomerate. Treptat, se descoperă posibilități de a învăța câinii să folosească limbajul uman și să preia astfel destinul oamenilor. Ba chiar și furnicile sunt deturnate de la scopul lor inițial pentru a fi duse către un stadiu de civilizație mai avansat. Dincolo de experimentele pe animale, oamenii suferă la rândul lor mutații, și astfel apare o nouă rasă umană care refuză dialogul cu rasa dominantă. 

Simak descrie episodic diverse momente în care civilizația noastră stagnează sau progresează uimitor. Cert e că lenea, comoditatea, atracția pentru nou fac din rasa noastră o rasă vulnerabilă, nepregătită pentru a stăpâni cerurile și Pământul. Și atunci când oamenii știu că au pierdul lupta, lasă moștenire Pământul Câinilor, acea rasă care a învățat de generații să trăiască asemeni oamenilor. Și care a preluat de la oameni nu doar limbajul și codul lor etic, ci și roboții, mașinării inteligente și neobosite care să poată ajuta, sfătui și povesti generațiilor noi istoria strălucitoare cândva a umanității. Va veni un moment când nimeni nu va mai ști dacă trecutul e adevărat sau e doar o poveste despre zei care au părăsit lumea câinilor pentru o altă lume mai bună.

Orașul
Orașul
Clifford D. Simak
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram