Mai este oare acesta un om?

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 20 Septembrie, 2018
2545

Fără discuție, volumul de memorii al lui Primo Levi – Mai este oare acesta un om? – e una dintre cele mai expresive și mai dure mărturii despre lagărele de concentrare naziste. Extrem de bine scris, apropiat de literatură, dar și de eseul filozofic, acest volum reface un an din existența prozatorului italian, imediat după arestarea sa în Italia și apoi lunile de chin și de supraviețuire în lagărul de la Manowitz-Auschwitz.

Ai putea spune că e un volum de aventuri, așa arată o zi din viața unui evreu pus în situația de a lupta oră de oră pentru supraviețuire. Violența gărzilor, foametea, boala, munca dificilă și amenințarea selecției pentru a sfârși în camera de gazare sunt doar câteva dintre posibilitățile de a nu mai ieși viu dintr-un astfel de lagăr. De altfel, Primo Levi descrie cinismul absurd al acestei industrii dedicate morții create de armata germană și modul în care aceste lagăre puteau înghiți sute de mii de oameni.

Dramatic e faptul că dincolo de ajutorul unor prieteni, nu există un alt răspuns pentru posibila întrebare: cum a reușit să supraviețuiască. Nimic logic, nimic programat. De cele mai multe ori e vorba de noroc, de șansa de a supraviețui unor decizii aparent întâmplătoare. Primo Levi descrie sistemul concentraționar, dar și modul prin care unii prizonieri au reușit să supraviețuiască ani de-a rândul lagărului: violența, furturile, piața neagră de contrabandă a lucrurilor de primă necesitate, egoismul absolut. Auschwitz e un loc de coșmar al istoriei umane atât prin menirea sa cât și prin ceea ce a reușit să facă din oameni: la urmă nu rămân cei mai buni, cei mai inteligenți, ci cei care au puterea să fure singura bucată de pâine pe care o are un bolnav, ascunsă undeva pe patul său.

Cred că e genul de carte ce ar trebui introdusă obligatoriu în bibliografia școlară. Doar așa, retrăind alături de Primo Levi zilele sale din lagăr poți înțelege cu adevătat grozăvia macabră pusă la cale de militarii naziști.

Mai este oare acesta un om?
Mai este oare acesta un om?
Primo Levi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram