Un punct de cotitură

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 20 Decembrie, 2022
2545

Citindu-i excelenta carte despre experiența de ambasador în Rusia, nu aveam cum să nu arunc o privire și peste volumul acesta, scris după debutul războiului din Ucraina și terminat în lunile aprilie-mai, când era clar că blitzkriegul lui Putin nu funcționa cum și-ar fi dorit, dar nici evoluția conflictului nu era ușor de prezis. Prin urmare e un volum dedicat crizei ucrainene de la începuturile sale și până la explozia de violență din primăvara lui 2022 care a surprins până și pe cele mai pregătite cancelarii europene.

Volumul actual reia o parte din evenimentele și perspectivele descrise deja în prima carte, însă tonul e mai intransigent, mai dur, mai apăsător, influențat cu siguranță de evenimentele recente. De altfel, peste tot în volum von Fritsch mi s-a părut mai puțin diplomatul din prima carte, cât mai degrabă analistul politic, pe alocuri vocea pare chiar a unui politician sau militar din serviciile secrete. Nu zic că e rău, însă e un ton schimbat destul de mult. Ce are nou acest volum? Autorul schițează câteva posibile scenarii finale pentru conflict, apoi descrie cum trebuie să arate un viitor în care Federația Rusă revine la masa negocierilor cu partenerii occidentali. Cum arată securitatea europeană de după conflictul din Ucraina, în contextul în care nici China nu pare un subiect ușor pe agenda europeană.

Simți în tonul fostului diplomat un soi de regret dar și o dezamăgire cruntă pentru că nimeni nu a anticipat corect și nici nu s-a făcut tot ce ținea de diplomație pentru a evita războiul. Un război care distruge Ucraina și macină în același timp zeci de mii de militari ruși trimiși uneori la moarte sigură. E un eșec al diplomației europene, dar în mod evident e și nebunia și paranoia unui singur om din Rusia care a decis aproape de unul singur că poate intra în istorie printr-un război sfânt de reîntregire a Imperiului. Rezultatul îl vedem și singuri în clipa de față.

Un punct de cotitură
Un punct de cotitură
Rüdiger von Fritsch
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram