Bird Box

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 04 Martie, 2019
2545

În 2008 apărea filmul „The Happening” al celebrului M. Night Shyamalan, un film SF despre o epidemie ciudată care provoacă sinucideri în masă și duce victimele către o moarte sigură. Nu se știe ce stă la baza epidemiei, un virus, o mutație ciudată sau pur și simplu natura, decisă că e cazul să „elibereze” Pământul de rasa umană. Bird Box seamănă ca temă cu acest film: tot despre sinucideri în masă e vorba și despre cum poți supraviețui unei astfel de distopii. Avem o entitate sau un virus, nu știm de fapt despre ce e vorba, dar ni se sugerează totuși că ar fi niște creaturi invizibile care, dacă sunt privite, afectează imediat psihicul și persoana în cauză se sinucide, uneori ucigând și pe cei din jurul ei.

Epidemia de sinucideri se extinde rapid și duce rapid la colapsul civilizației. Romanul e construit din două fire narative, unul amplasat în momentul în care această epidemie izbucnește și câteva personaje se baricadează într-o casă cu ușile și geamurile închise pentru a supraviețui, însă sunt nevoite să iasă afară, orbește, pentru a găsi hrană, apă, medicamente, etc. Cel de-al doilea fir narativ, care întretaie prima poveste, își duce cititorul undeva în viitor, la 5 ani distanță de primul moment, în care Malorie, unul dintre personajele care supraviețuiește inițial, baricadându-se alături de alte persoane într-o locuință, decide acum alături de doi copii mici să părăsească acea locuință pentru a ajunge, pe râu, către un loc sigur. Sunt nevoiți să iasă cu ochii acoperiți și, asumându-și pericolul de a a suferi accidente sau de a nu nimeri drumul potrivit, să încerce acestă călătorie extrem de periculoasă, de-a dreptul imposibilă, dacă mă întrebați pe mine. Cert e că cei mici au crescut mai tot timpul cu ochii acoperiți și au un simț al auzului incredibil de dezvoltat, în așa fel încât să o poată avertiza pe mama lor de apropierea sinistră a entității care provoacă moartea.

Romanul se citește destul de repede, unele capitole par desprinse dintr-o ficțiune horror de cea mai bună calitate. Intriga e destul de simplă, nu se întâmplă foarte multe lucruri în cele 350 de pagini, însă o mare parte dintre personajele noastre e prinsă în lupta cu această entitate și iese din această luptă pierzând. E un roman despre supraviețuire până la urmă. Și despre misterul din spatele molimei. Am văzut și filmul, însă ratează complet romanul și duce povestea înspre stereotipii care fac un deserviciu cărții. Așa că mai bine citiți cartea. Cu siguranță e un câștig.

Bird Box. Orbește
Bird Box. Orbește
Josh Malerman
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram