Afganii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 24 August, 2022
2545

În mod evident, când discută lumea acum despre Afganistan discută despre talibani, al-Qaida și retragerea coaliției NATO de acolo. Multă lume uită însă că înainte de războiul pornit de trupele americane a existat unul la fel de lung și de violent, cel dus de URSS care a invadat statul afgan în 1979 și s-a retras abia în 1989. Pentru cei care făceau parte din URSS în acea vreme războiul a presupus sacrificii materiale imense, dar mai ales umane. Soldații în termen, o bună parte dintre ei, erau repartizați în Afganistan. Mulți nu s-au mai întors acasă, alții cu răni grave și majoritatea dintre ei bolnavi de stres post-traumatic.

Ei bine, Alexandru Vakulovski decide să realizeze câteva interviuri cu supraviețuitorii Afganistanului din satul său natal. Și nu sunt deloc puțini și fiecare mărturie completează puțin tabloul de coșmar al invaziei sovietice din acei ani. Violență extremă, fizică și psihică, teamă, condiții grele de viață, ordine și decizii militare greșite și o lipsă de respect cruntă pentru viața militarilor trimiși acolo. Volumul de față, dincolo de informațiile sale istorice, reprezintă un document important de istorie orală ce surprinde atât viața celor aflați la armată în termen, cât și viața celor rămași acasă: comunicarea cu ei, scrisorile trimise (la finalul volumului avem câteva scrisori transcrise), informațiile care puteau fi spuse sau nu, șansa de a te întoarce acasă în cazul unor evenimente importante etc.

Interviurile sunt spontane, expresive, abundente în informații, evident multe dintre ele poate exagerate sau trecute sub tăcere, pentru că nu toți cei intervievați vor să își amintească anii armatei și nici să spună ce s-a întâmplat cu adevărat. Însă diversitatea celor cu care discută Vakulovski și mărturiile lor diferite nu lasă loc de îndoială: experiența Afganistanului a fost una dintre cele mai mari traume suferite de populația masculină tânără din Moldova, o traumă care a implicat mii de tineri trimiși în război și despre care în continuarea există mult prea puține informații pertinente. Volumul acesta mi se pare cu atât mai important prin valoarea lui documentară și probabil că ar merita un echivalent românesc, realizat cu militari de-ai noștri care au luat parte războiul din Afganistan – perioada americană.

Afganii
Afganii
Alexandru Vakulovski
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram