Sfârşitul Occidentului?

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 04 Martie, 2016
2545

Sincer, nu am reușit să îmi dau seama care e scopul acestui volum. Dacă credeți că e acela de a oferi un răspuns întrebării din titlu, vă înșelați ușor. Pentru că de cele mai multe ori titlurile volumelor de eseuri ale lui Lucian Boia au o legătură mai degrabă tangențială cu subiectul, mai bine spus, sunt comerciale în formularea lor fără să își conțină rezolvarea în paginile pe care le adăpostesc.

Însă volumul de față nici măcar lucrul acesta nu îl face. Să vorbească despre un sfârșit al Occidentului. Capitolele, scurte, cu puține informații, par a fi articole dintr-o publicație on-line, o publicație mai degrabă de informații scurte decât de analiză istorică. Dar hai să vedem despre ce e vorba în carte. Boia aruncă cititorilor câteva piste potrivite pentru o analiză viitoare: natalitatea în scădere, criza economică a continentului european, semnificațiile culturale ale europenismului contra forței militare islamice, pericolul politic și economic rusesc și chinez etc. Teme contemporane, bune pentru povestit la o cafea cu prietenii și tratate cam la fel de autor. Nu spun că nu există premisa unei discuții serioase despre această temă, însă în niciun caz nu putem afirma că Boia ia în serios tema în scurtele capitole ale volumului.

Enervantă, ba chiar foarte enervantă, e o concluzie evidentă a paginilor de final: Occidentul s-a dezvoltat imens în ultimele secole beneficiind de coloniile sale. Adică de exploatarea capitalului, forței de muncă (a se înțelege dictaturi militare și sclavie) din coloniile africane, indiene etc. Însă, această realitate a avut un scop pozitiv, conform părerii lui Boia: cultura Europei și civilizația europeană e dincolo de orice altă civilizație de pe Pământ și sigur chinezii sau statele africane cu aceleași resurse nu ar fi reușit ceea ce le-a reușit europenilor. O astfel de părere nu doar că e discriminatorie, însă ascunde sub eticheta civilizației occidentale sute de ani de dominație militară și fapte rușinoase cu care niciun european nu ar trebui să se mândrească. Realitatea istorică de azi și condiția statelor africane sunt o consecință a acțiunii europene și nu numai.

Acestea fiind spuse, un volum de citit la cafea, de făcut cadou unor colegi despre care nu știm nimic. Și de uitat repede.

Sfârşitul Occidentului?
Sfârşitul Occidentului?
Lucian Boia
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram