Zece decembrie

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 02 Ianuarie, 2018
2545

Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu, George Saunders a primit și Man Booker Prize în 2017 pentru romanul Lincoln in the Bardo, în curs de traducere la editura Humanitas Fiction. Editura Black Button Books îi publică acest volum de proză scurtă, un volum bine primit de public și de critică și care merită citit pentru a te familiariza cu opera scriitorului american.

Trebuie spus că proza lui Saunders nu e o proză pe care să o citești repede și să te simți bine. Saunders e obsedat de limbaj și de realitatea pe care limbajul o poate arăta. Termeni birocratici, slangul corporatist sau politic devin cu totul altceva în prozele sale aparent SF. Se simte dincolo de realismul dur, fie el și științifico-fantastic, o atitudine cinică, satirică și deseori autoironică pe care nu ai cum să nu o resimți de-a lungul textului. Citiți proza despre închisoarea-laborator și veți vedea despre ce vorbesc. Saunders e un prozator care critică societatea contemporană, dar o face în stilul lui: colorat, macabru și tot timpul în subtext.

Prozele cele mai bune, probabil prima și ultima din volum, sunt cele în care vocea prozatorului sapă adânc în mintea personajelor sale în așa fel încât trecerea de la o voce interioară la alta se face aproape pe nevăzute. Aventura lui Alison și a lui Kyle, doi puști vecini, implicați într-o tentativă de răpire și viol, sau aventura unui veteran bolnav care încearcă să se sinucidă, însă gestul lui e anulat de visele de supererou ale unui băiețel, toate aceste povești sunt narate live prin ochii personajelor implicate. Vedem, auzim, simțim și  judecăm cu mintea și vocea internă a personajelor, iar perspectiva sare de la personaj la personaj ca o fantomă curioasă care se întrupează rând pe rând și alternativ în toți oamenii prezenți într-un cadru.

Citiți-l pe Saunders. Se citește greu, se digeră și mai greu! Însă e posibil să avem în față unul dintre prozatorii aceia care reinventează ceea ce noi, cititorii obișnuiți, numim proză, iar criticii o numesc arta romanului.

Zece Decembrie
Zece Decembrie
George Saunders
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram