Mila 23

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 05 August, 2019
2545

Un medic e repartizat în anul 1984 într-un post în Deltă, chiar la Mila 23. Proaspăt absolvent, are entuziasmul și naivitatea începătorilor. Delta e dură, periculoasă, însă ascunde o colectivitate retrasă, dar inimoasă. Suntem în plină perioadă de criză a comunismului: medicamente puține, instrumente la fel. Bolile, rănile se tratează așa cum se poate, improvizațiile sunt la ordinea zilei. Însă oamenii știu deja lucrul acesta și se descurcă cum pot. Iar postul de medic e unul stimat și apreciat de întreaga colectivitate.

Volumul e scris sub forma unei cărți de memorii, cu capitole scurte, fiecare capitol rememorând o întâmplare. Unele vesele, altele palpitante, multe dintre ele recuperatoare prin detaliile și personajele descrise. Însă în tot volumul există un singur personaj bine conturat, și acela e povestitorul. Biografia povestitorului seamănă cu cea a autorului, așa că nu știm de fapt ce e ficțiune și ce ține de memoria autorului, care inevitabil ficționalizează propria biografie. Însă oricum am citi volumul, care, trebuie spus, curge ușor și lasă o impresie pozitivă, micile întâmplări din el construiesc un soi de istorie a ținutului și a oamenilor pe care medicul de țară i-a cunoscut în perioada petrecută acolo. Fără prea mult nerv și tensiune însă, intriga își duce cititorul în anii grei ai ultimului deceniu comunist. Unele bancuri, unele întâmplări sau zvonuri, unele remarci politice sau moralizator-ironice țin totuși de spațiul deja mult cunoscut al memoriei colective, ceea ce dă senzația de „ciorbă reîncălzită” și nicidecum de proză.

Însă citit până la final (un final venit destul de brusc, neașteptat pentru desfășurarea poveștilor de până atunci), „Mila 23” pare o carte potrivită pentru cineva care a descoperit anii aceia doar din manualele școlare. Pentru ceilalți cititori, mai căliți cu literatura și istoria vremurilor, volumul de „memorii” oferă două-trei ore de lectură agreabilă. 

Mila 23
Mila 23
Dan Ivan
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram