Murind când vine primăvara

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 01 Aprilie, 2018
2545

Doi puști care abia încep să decopere greutățile vieții, dar și frumusețea fetelor din jurul lor, Walter și Fiete sunt păcăliți la o petrecere cu băutură gratis și se trezesc înrolați în armată. Acțiunea romanului se petrece în Germania, ne aflăm undeva spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Frontul se dărâmă pe ambele laturi, armata germană pierde și recurge la orice posibilitate de a prelungi lupta. Așa că trupele SS iau cu forța orice tânăr găsesc, fie că e apt sau nu pentru luptă. Walter și Fiete nu știu decât un singur lucru: să aibă grijă de vite, de viței, să mulgă vacile și să le îngrijească. Asta au învățat timp de trei ani, însă nimic din ce au învățat nu îi pregătește pentru marele război.

După o instrucție minimă sunt trimiși pe frontul maghiar. Armatele rusești, partizanii și dezertorii fac ca întreg frontul să fie cuprins de haos, dezorganizare și lupte pierdute. Morți și răniți peste tot. Iar militarii rămași, cei care încă nu au fost răniți, se răzbună pe civilii prinși între cele două armate: armata germană prăbușită și amenințarea rusă, venită din est. Walter e un tip liniștit și încearcă să supraviețuiască. Fiefe e pesimist, orgolios și crede că doar dezertând va putea rămâne în viață. Planuri diferite de a trece cu bine prin război, însă niciun plan nu se potrivește cu realitatea cruntă a unui război pierdut.

Ralf Rothmann scrie dur și cinic despre militarii germani prinși în Marele Război. Nu șlefuiește, nu înfrumusețează eroismul soldaților. Citim despre lașitate, despre ură, despre crime de război și despre sentimentul de inutilitate resimțit de soldații obișnuiți. Pe alocuri, se simte influența lui Sven Hassel, însă fără umorul celui din urmă, iar cititorii români își vor aminti cu siguranță de Pădurea spânzuraților. Un roman întunecat despre unul dintre cele mai dificile momente din istoria europeană.

Murind când vine primăvara
Murind când vine primăvara
Ralf Rothmann
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram