Regatele Ruinei, volumul 1

Teodor Alin
Teodor Alin 13 Octombrie, 2022
307

La început, Dumnezeu a creat oamenii, apoi a creat vrăjitoarele. Un deosebit curaj și inovație pentru piața de carte românească din partea editurii Nemira: traducerea și adaptarea unei serii manga deja populare în Japonia. Editura Nezumi, un imprint manga semnat de echipa editorială a Nemira Publishing House, propune tinerilor cititori un titlu care încă nu s-a bucurat de o adaptare anime: Regatele Ruinei. Traducerea este semnată de Alexandra Baranyi și Andrei Perciun,  iar editorul este Ana Lotts-Nicolau.

Nezumi, reprezentat prin caracterul  鼠, înseamnă „șoarece” sau „rozător”. Iată, astfel, un cadou oferit de editura Nemira pentru tinerii șoricei de bibliotecă, o alternativă în stil japonez a benzilor desenate occidentale. Calitatea volumului Regatele Ruinei este de necombătut, atât coperta cât și ilustrațiile conținute respectă versiunea originală japoneză, iar textul a fost adaptat cu atenție pentru a păstra intacte casetele de dialog și diversele efecte sonore sau dinamice ale acțiunii. Se respectă, bineînțeles, și rigorile de redactare specifice genului Manga, volumul fiind citit de la final înspre început, iar casetele de imagine de la dreapta la stânga.

Cine sunt locuitorii regatelor ruinelor? Conform primei pagini, atât oamenii cât și vrăjitoarele au fost concepute de Dumnezeu, cele din urmă având sarcina de a-i proteja pe cei dintâi. Timp de vecuri, vrăjitoarele au asigurat evoluția civilizației, însă odată cu apariția și dezvoltarea științei moderne, oamenii s-au răzvrătit împotriva purtătoarelor de magie, exterminând sau închizând în lagăre toate vrăjitoarele. Într-un astfel de moment facem cunoștință cu primele personaje, Chloe Morgan, vrăjitoarea ghețurilor și Adonis, ucenicul uman al acesteia. După ce Chloe este ucisă de către însuși Împăratul Ghoethe, cel de-al 23-lea conducător al imperiului Lidian, Adonis jură răzbunare pentru uciderea vrăjitoarei iubite. Este la scurt timp capturat într-o capsulă inhibatoare de puteri magice.

La 10 ani distanță, în interiorul unui lagăr, sclava Doroka, reușește să fure telefonul șefului închisorii și să deschidă toate porțile și capsulele, inclusiv cea a lui Adonis. Alimentat de o dorință cumplită de răzbunare, captiv de un deceniu, Adonis își începe planul de anihilare a speciei umane. La o primă privire, Adonis aduce aminte (mai ales nostalgicilor) de tânărul erou Eren Yeager, din mult îndrăgita serie manga Attack on titan. Atât Adonis cât și Eren își doresc (cel puțin la început) să își extermine propria rasă. Asemănarea este cu atât mai izbitoare atunci când, în scena distrugerii orașului, Adonis controlează o statuie gigantică, imagine ce aduce aminte de Titanul de atac folosit de Eren Yeager. Cu toate acestea, Regatele Ruinei promite a fi o serie originală prin dinamica alertă a acțiunii, atenta dozare a tensiunii dramatice și o portretizare iscusită a personajelor cheie; chiar dacă lejeritatea cu care Yoruhashi își ucide personajele ridică semne de întrebare. Va reuși Adonis să anihileze întreaga umanitate? Lupta dintre magie și știință ar putea avea ca rezultat reconcilierea omului cu vrăjitoarele? Nu ne rămâne decât să intuim răspunsul acestor întrebări pornind la drum împreună cu personajele volumului.

Regatele Ruinei (Vol. 1)
Regatele Ruinei (Vol. 1)
Yoruhashi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram