Celula de minori

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 23 Ianuarie, 2023
2545

Unul dintre cele mai surprinzătoare volume de memorii citit de mine în ultima vreme. Spun volum de memorii, pentru că asta și e, dar la fel de bine aș fi putut spune roman, pentru că talentul de scriitor al lui Alexandru Teodorescu, atenția la detalii și dialoguri, portretele și modul în care își combină capitolele, toate acestea îmi spun că avem în spate un povestitor cu adevărat strălucit.

De ce spun că e surprinzător acest volum? Pentru că descrie câțiva ani din biografia autorului, începând cu 1958, când alături de câțiva colegi de liceu pun bazele unei mici organizații anticomuniste.  Gest de frondă fără mari urmări dizidente, dar care va avea consecințe extrem de dure în următorul an, când Alexandru Teodorescu, alături de ceilalți colegi care au semnat hârtiile de constituire a acelei organizații de elevi anticomuniste, cu toții sunt arestați de Securitate cu câteva săptămâni înaintea examenului de bacalaureat. Urmează interogatorii extrem de dure, cu multă violență fizică și psihică, apoi condamnări pentru ani grei de temniță. Apoi volumul descrie perioada de coșmar ce cuprinde temnițele Jilavei, urmate de lagărele de muncă forțată din Delta Dunării.

Alexandru Teodorescu descrie minuțios tot ce i s-a întâmplat, toate grozăviile Gulagului românesc, cu atât mai cumplite și aspre, cu cât erau trăite și văzute de ochii unor tineri pentru care lumea de coșmar din lagărele de muncă nu exista până atunci. Bătăi, hrană și haine puține, condiții de muncă cumplite, oboseală cronică și nenumărate boli.

Am citit multe jurnale și volume de memorii despre temnițele comuniste, dar „Celula de minori” mi se pare că e printre cele mai exacte și bine documentate cărți despre experiența închisorilor comuniste. Paradoxal, e un soi de „Cireșarii” petrecut „la canal”, ca să facem trimitere la o altă serie de cărți de aventuri celebră în anii comunismului.

Aș recomanda volumul aceasta oricărui cititor interesat de cum arăta lumea românească din acei ani și l-aș include în lecturile obligatorii pentru liceu. „Celula de minori” e o carte suficient de expresivă și sugestivă încât poate înlocui cu ușurință orice manual al comunismului românesc predat elevilor. 

Celula de minori
Celula de minori
Alexandru Teodorescu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram