Al cincilea anotimp

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 20 Septembrie, 2018
2545

Essun, Sienit sau Damaya sunt femei născute diferit de restul oamenilor care locuiesc în Neclintirea, singurul continent cunoscut al lumii pe care o imaginează Jemisin. Fiecare dintre cele trei personaje s-a născut cu talentul special de a manipula materia, de a reuși să mute munți, să distrugă orașe sau să înghețe un vulcan doar prin concentrarea minții. Această putere le face diferite, oamenii le spun orogeni celor de soiul lor. Sau rogalăi, termen peiorativ. Multora le e frică de orogeni și atunci îi ucid sau îi alungă din comunități. În capitala imperiului există însă un asemenea loc în care orogenii sunt crescuți de mici și educați pentru a-și controla puterea. Fiecare erogen are un Gardian alături de el, menit nu să îl protejeze ci să protejeze lumea de puterea erogenilor. Întreg romanul e construit pe această tensiune mocnită dintre erogeni și Gardienii lor.


Evident, avem trei personaje feminine principale și trei fire narative care se vor uni în cele din urmă. Jemisin descrie istoria acestui continent prin prisma destinelor celor trei femei. Conflicte rasiale, conflicte politice și multe mistere ascunse de către cei care conduc lumea. Dincolo de intrigile politice, există și o rasă cu totul și cu totul necunoscută – cea a mâncătorilor de piatră, o rasă temută, aproape legendară. Însă toate zvonurile și legendele devin reale atunci când Apocalipsa vine pe neașteptate – o iarnă dură, numită tradițional al cincilea anotimp, și care poate dura sute de ani, suficient cât să ucidă întreg continentul.


Jemisin a devenit celebră datorită acestui roman și a următoarelelor două care vor încheia trilogia, cărți premiate cu cele mai mari premii ale industriei SF și Fantasy. Vorbim de un fantasy original, inteligent construit și o lume care cucerește cititorul și care se dezvăluie treptat, fără a spune cu adevărat foarte multe. Un prim roman al seriei pe care vi-l recomand cu plăcere. Personajele sunt excelent construite iar intriga te face cu adevărat curios. Așteptăm continuările.

Al Cincilea Anotimp. Pământul sfărâmat (Vol. 1)
Al Cincilea Anotimp. Pământul sfărâmat (Vol. 1)
N.K. Jemisin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram