Socialismul, această amăgire!

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 11 Ianuarie, 2023
2545

Doi economiști americani, susținători înfocați ai pieței economice libere călătoresc prin statele cu regimuri politice dictatoriale de stânga, sau cu economii de piață socialiste disfuncționale, pentru a arăta cititorilor de ce socialismul teoretic nu poate funcționa în mod concret.

Stilul cărții e unul extrem de lejer, cei doi universitari aleargă după băuturile locale, dorm în hoteluri scumpe și comentează cinic și ironic societățile în care au aterizat cu avionul. Evident, călătoriile spre Cuba, Venezuela, Rusia sau Coreea de Nord (în care de fapt nu intră) nu aduc informații cu adevărat noi pentru cineva orientat cât de cât în realitatea economică și politică actuală. Volumul pare să se adreseze mai degrabă cititorilor tineri sau celor neinformați. Sau celor care simpatizează cu socialismul confundând tendințe de stânga actuale sau ideologii protestatare cu regimurile economice socialiste. De fapt aici e toată miza cărții, altfel amuzantă pe alocuri, în ciuda multor descrieri și constatări superficiale. Încercarea autorilor de a defini și a arăta efectele unei guvernări socialiste în realitatea economică de astăzi. De a arăta că centralizarea puterii și a deciziilor economice în mâna unui guvern sau autorități centrale, confiscarea proprietății private și a economiei naționale duc în cele din urmă spre sărăcie și dictaturi violente. Iar militantismul pentru drepturile minorităților și ale femeilor, pentru servicii medicale și educaționale gratuite și accesibile tuturor și pentru o mai bună salarizare nu înseamnă neapărat militantism pentru socialism. Așa cum regimurile economice din statele europene nordice nu sunt socialiste, după cum se pare că ar crede toată lumea.

E un volum introductiv, util celor nefamiliarizați cu termeni economici și realități economice recente, însă destul de superficial în concluziile trase pentru un cititor avizat.

Socialismul, această amăgire!
Socialismul, această amăgire!
Robert Lawson, Benjamin Powell
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram