TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Evaziunea fiscală. Între legalitate și infracțiune 978-606-39-1255-9
Vezi
galerie

Evaziunea fiscală. Între legalitate și infracțiune

de Nadia Cerasela Aniţei, Roxana Elena Lazăr

Titlu apărut în colecția Biblioteca profesioniştilor la Universul Juridic

Id: #214094

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Tema evaziunii fiscale prezintă o importanță deosebită în contextul economic și juridic actual, fenomenul având un impact semnificativ asupra veniturilor fiscale ale statelor. În funcție de gravitatea ei, evaziunea fiscală poate să fie catalogată drept ilegalitate sau infracțiune, însă indiferent de gravitatea ei, aceasta poate avea consecințe negative asupra economiei și a societății, în general.


Opera celor două autoare, prof. univ. dr. Aniței Nadia-Cerasela, om al dreptului cu preocupări multidisciplinare și practician, și conf. univ. dr. Lazar Roxana-Elena, practician și teoretician al dreptului, aduc în atenția o temă atât de actuală și relevantă în domeniul dreptului fiscal.


Îmi revine onoarea și plăcuta misiune să încit la lectura reeditării lucrării intitulată „Evaziunea fiscală între legalitate și infracțiune”, o publicație necesară în literatura de specialitate, aparținând unor autori ale căror lucrări, din diferite domenii ale dreptului, relevă un studiu și o documentare temeinică și cuprinzătoare a doctrinei și jurisprudenței relevante în materie.


Demersul științific aferent unei abordări a problematicii evaziunii fiscale implică o analiză interdisciplinară complexă. În ceea ce privește prevenirea și sancționarea evaziunii fiscale, distincția dintre ilegalitate și infracțiune este esențială, sub aspectul naturii răspunderii pe care o angajează. Clasificarea faptelor prin care o persoană încearcă să evite plata impozitelor și a taxelor, și care intră, inevitabil, în sfera ilicitului, implică o distincție între fapte penale, când sursa impozabilă este ascunsă fraudulos și a celor în care neplata impozitelor și taxelor pentru surse impozabile declarate, care generează un raport juridic exclusiv civil între fisc și debitorul obligației fiscale. În primele cazuri, aceste acțiuni sunt considerate infracțiuni, dar în celelalte situații, deși sunt considerate ilegale, nu se regăsesc în sfera de aplicare a legii penale, angajând, desigur, o răspundere civilă patrimonială. Din perspectiva celor menționate, se remarcă relevanța practică deosebită a lucrării pe care avem plăcerea să o prezentăm.


Opera autoarelor se remarcă prin modul accesibil și sistematic de prezentare a informațiilor și prin abordarea interdisciplinară a tematicii. Analiza teoretică a conceptelor relevante este întregită de prezentarea jurisprudenței relevante în materie, precum și a opiniilor exprimate în literatura de specialitate. Remarcăm aici strădania autorilor de a acoperi întregul cadru normativ relevant în materie.


Ne aflăm astfel în fața unui ghid complex, ce reușește să ofere informații temeinice, utile pentru autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în materie, studenților, masteranzilor sau doctoranzilor care studiază aspecte legate de problematica analizată, cât și cadrelor universitare sau practicienilor dreptului care doresc să-și dezvolte cunoștințele în contextul desfășurării activității lor profesionale.


Prin amploarea, complexitatea analizei și datorită documentării temeinice aflate la baza prezentei lucrări, apreciem că aceasta va constitui în dreptul românesc un punct de referință în analiza fenomenului evaziunii fiscale. Cartea își propune să ofere o înțelegere mai profundă a evaziunii fiscale, din perspectivă juridică și economică, cu o analiză detaliată a cauzelor, efectelor și modalităților de combatere a acestora.


Modul de abordare a lucrării ne îndreptățește să afirmăm că volumul oferă o interpretare cu valoare autentică a problematicii evaziunii fiscale, justificându-i astfel pe deplin prezența în biblioteca tuturor celor care au nevoie de informații legate de acest domeniu.


În final, mărturisesc că nu am urmărit să fac o analiză complexă sau o recenzie a volumului, fapt care, în opinia mea, ar exceda unui „cuvânt-înainte”; demersul meu având doar obiectivul punerii în evidență a operei și activității autorilor, în contextul unei lucrări care relevă o abordare profundă a unei problematici de actualitate, cea a evaziunii fiscale.”

Alba Iulia, 23 aprilie 2023

Conf. univ. dr. hab. Ioan LAZAR

Cercetător asociat – Institutul de Cercetări Juridice

„Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române

Avocat, Baroul Alba

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nadia Cerasela Aniţei, Roxana Elena Lazăr

Data apariției: ianuarie 2023

ISBN: 978-606-39-1255-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 436

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic