TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Îmbogățirea fără justă cauză 978-606-39-1173-6
Vezi
galerie

Îmbogățirea fără justă cauză

de Adriana Pena

Titlu apărut în colecția Practică judiciară la Universul Juridic

Id: #433866

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Îmbogățirea fără justă cauză reprezintă un fapt juridic licit în care averea unei persoane este sporită pe seama averii altei persoane, fără a exista un temei legal pentru aceasta. Acest aspect devine o sursă de obligații, deoarece beneficiarul creșterii patrimoniului este obligat să restituie ceea ce a obținut în mod neadecvat. Aceasta poate include rambursarea cheltuielilor necesare și utile efectuate de custode, restituirea sumelor plătite fără justificare sau contravaloarea serviciilor de care o persoană a beneficiat în mod injust. Acțiunea în restituirea îmbogățirii fără justă cauză poate fi inițiată doar în situațiile în care există o legătură între creșterea averii unei persoane și diminuarea averii celeilalte, iar reclamantul nu dispune de nicio altă opțiune legală pentru recuperarea prejudiciului suferit, fie din contract, delict sau alte aspecte juridice.

Cuprinsul lucrării

Deciziile reținute spre publicare sunt semnificative, nu doar prin modul în care o dispoziție legală este interpretată de judecători, ci și prin relevanța lor practică.

Puncte forte

Lucrarea pune în evidență deciziile judiciare care au abordat probleme legate de îmbogățirea fără justă cauză, oferind cititorilor exemple concrete și ilustrând modul în care instanțele au interpretat și sancționat acest fapt juridic.

Public țintă

Cunoașterea acestor decizii reprezintă un stimulent pentru cercetarea juridică, constituind un mijloc rapid și eficient de documentare atât pentru practicieni, cât și pentru teoreticieni, dar și un motiv de reflecție în perspectiva unor viitoare reglementări legislative în materie.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Adriana Pena

Data apariției: decembrie 2023

ISBN: 978-606-39-1173-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 324

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

Adriana Pena
Adriana Pena
Autor

Adriana Pena Educație și formare: studii universitare de licență, Facultatea...

vezi autor