TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Interpretarea contractului 978-606-39-1323-5
Vezi
galerie

Interpretarea contractului

de Mihaela Gherghe

Titlu apărut în colecția Biblioteca de drept privat (monografii şi teze de doctorat) la Universul Juridic

Id: #433743

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Despre lucrare

Lucrarea, teza de doctorat realizată sub coordonarea științifică a dlui prof. univ. dr. Valeriu Stoica, își propune să contureze, în cadrul sistemului actual de drept, o metodologie de interpretare a contractului care să poată fi adaptată în funcție de diferitele categorii de contracte cu care interpretul s-ar putea confrunta. În plus față de exercițiul de inventariere a diferitelor reguli de interpretare, autoarea propune soluții de depășire a potențialelor blocaje judiciare care să nu devieze complet de la scopul operațiunii configurate de părți și care să nu presupună o durată nerezonabilă a procesului sau costuri semnificative în sarcina părților.

 

Cuprinsul lucrării

Lucrarea este structurată în trei părți. Partea I – teza – urmărește contractul în accepțiunea sa clasică, ca mijloc de expresie a autonomiei de voință, creator de norme private. Corelativ, interpretarea este, așadar, un mijloc de identificare a voinței autonome, nomothete. Partea a II-a – antiteza – se concentrează asupra criticilor aduse teoriei clasice. Autoarea identifică o serie de dificultăți care ridică îndoieli justificate cu privire la eficacitatea regulilor de interpretare. În cele din urmă, Partea a III-a încearcă o sinteză a celor două extreme și propune o metodologie de lucru.

 

Puncte forte

Monografia analizează problematica interpretării atât calitativ (atat la nivel național, cât și utilizând o abordare comparată), cât și cantitativ, fiind inventariate peste 2.000 de decizii din practica judiciară. Concluziile lucrării sunt extrase, așadar, pe baza unor argumente robuste din doctrină și practică, atât la nivel național, cât și internațional, și sunt redate într-un format grafic ușor de transpus la diferitele situații practice cu care cititorul s-ar putea confrunta.

 

Publicul țintă

Lucrarea se adresează atât studenților interesați de problematica interpretării actului juridic, cât și practicienilor în căutarea unui instrument de inventar al criteriilor de interpretare aplicabile și de orientare în cadrul unui proces de interpretare, în orice context ar apărea acesta.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mihaela Gherghe

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-606-39-1323-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic