TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mareșalii Palatului
Vezi
galerie

Mareșalii Palatului

de Tudor Vişan-Miu

Titlu apărut în colecția Istorie cu blazon la Corint

Id: #425525

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Demnitari ai Curţii regilor României, 1866–1947
 

Descriere produs

Odată cu domnia lui Carol I a fost introdusă funcția de Mareșal al Palatului – de altfel, cea mai importantă în ierarhia Palatului. Avea să fie consolidată și legiferată odată cu proclamarea Regatului în 1881, iar responsabilitățile acesteia au evoluat în timp, incluzând gestiunea Casei Regale și a averii private a Regelui, dar și elaborarea normelor de protocol. În calitate de cel mai înalt demnitar al Curții, Mareșalul Palatului a avut și funcția de a menține si de a supraveghea legăturile Casei Regale cu autoritățile publice. Pe de altă parte, Mareșalul Palatului a deținut un rol-cheie în a asigura Casei Regale un set de norme de comportament, care să reprezinte un model de integritate pentru întreaga societate românească.

 

Lucrarea lui Tudor Vișan-Miu ne propune un fel de portret-robot al candidatului ideal la funcția de Mareșal al Palatului: preponderent militar de carieră – deoarece acesta avea nu doar trăsături indispensabile în război, ci și în viața civilă, precum: iubirea de patrie, sentimentul datoriei, curaj, spirit de sacrificiu, onoare, corectitudine, competențe organizatorice etc. Atunci când se întâmplă ca Mareșalul Curții să fie, totuși, diplomat de carieră, el nu este scutit de astfel de calități, la care se alătură abilități specifice unui diplomat. Obligatoriu, și militarul de carieră, și diplomatul de carieră trebuiau să fie administratori capabili.

 

Tudor Vișan-Miu arată că Regele Carol I a intenționat ca funcția de Mareșal al Palatului să fie una civilă, fără să interacționeze cu politicul. Unul dintre atuurile lucrării de față constând tocmai în devoalarea luptei monarhilor și a Casei Regale pentru a menține neutralitatea în fața presiunilor politicienilor. Astfel de conflicte au culminat în timpul domniei Regelui Mihai I. În ultima parte a cărții, autorul examinează de altfel dintr-o perspectivă inedită poziția curajoasă și demnă a Regelui Mihai, care a făcut tot ce a fost cu putință pentru a menține normele de comportament ale Casei Regale stabilite de Regele Carol I.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Tudor Vişan-Miu

Prefaţator: Andrei Florin Sora

Data apariției: august 2022

ISBN: 9786060880639

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: curiozitate, Monarhie

 

Opinii editoriale

Funcția de mareșal al Palatului, cea mai importantă în ierarhia Palatului, a fost introdusă de Carol I, fiind o componentă importantă în transformarea instituțiilor orientale, pe care le-a găsit la sosirea în țară, în instituții occidentale. Ea a fost consolidată și legiferată odată cu proclamarea Regatului în 1881.

Andrew Popper

Încă de la început, Carol I a înțeles că avea nevoie de colaboratori destoinici, aleși respectând principiul meritocratic, care să asigure astfel buna funcționare a Curții domnești. În același timp, Carol I a conștientizat faptul că politicile sale de personal puteau oferi un model de urmat de către autoritățile române, în condițiile în care despre administrația publică existau în epocă numeroase critici (corupție, ineficiență, număr ridicat de salariați).

Andrei Florin Sora
Tudor Vişan-Miu
Tudor Vişan-Miu
Autor

Tudor Vișan-Miu (n. 1995), tânărul autor al cărții „La școală cu Regele Mihai. P...

vezi autor