TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Alexandru al II-lea 978-606-088-314-2
Alexandru al II-lea
Vezi
galerie

Alexandru al II-lea

de Henri Troyat

Titlu apărut în colecția Corint Istorie la Corint

Id: #432586

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Țarul reformator
 

Descriere produs

Biografia lui Alexandru al II-lea, țarul Rusiei, în timpul căruia a fost desființată iobăgia și s-au întreprins reforme în diferite domenii.


Uitați-vă bine la acest martir! Era un mare țar și merita un destin mai îngăduitor”, i-a șoptit diplomatul francez Melchior de Vogüé unui apropiat, în timpul ceremoniei de înmormânare a lui Alexandru al II-lea. Vânat în permanență de teroriști, țarul și-a pierdut viața în urma unui atentat cu bombe care a avut loc la 1 martie 1881. Într-adevăr, soarta a fost necruțătoare cu acest suveran călăuzit de bune intenții.

 

În timpul domniei sale, Alexandru al II-lea a realizat isprava fără precedent de a desființa iobăgia, de a elimina pedepsele corporale și de a reorganiza administrația, educația și justiția. Pentru a impune aceste reforme, a trebuit să lupte, pe de o parte, împotriva revoluționarilor fanatici, iar pe de alta, împotriva aristocraților și proprietarilor de pământ care se agățau de privilegiile lor. Sfâșiat între dorința de a emancipa poporul rus și teama de a zgudui temeliile imperiului lăsat moștenire de strămoșii săi, și-a găsit liniștea doar alături de o femeie foarte tânără, Ecaterina Dolgorukova, Katia, pe care și-a făcut-o amantă, stârnind un mare scandal la Curte.

 

În această Rusie din secolul al XIX-lea, plină de intrigi și comploturi, el apare ca victima generozității sale, a ezitărilor sale, a nesfârșitei pendulări între tentația liberalismului și frica de anarhie...

extinde
 

Detalii produs

Autor: Henri Troyat

Traducător: Sorin Cristescu

Prefaţator: Filip-Lucian Iorga

Data apariției: septembrie 2023

ISBN: 978-606-088-314-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: curiozitate, destin, moarte, Cultură

Henri Troyat
Henri Troyat
Autor

Henri Troyat (1911-2007), scriitor francez de origine rusă, este autorul a numer...

vezi autor
Filip-Lucian Iorga
Filip-Lucian Iorga
Prefaţator

Filip-Lucian Iorga s-a născut la 16 iulie 1982, în Bucureşti, ca urmaş al unui v...

vezi autor