TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
De la Stalingrad, cu dragoste 978-606-088-401-9
De la Stalingrad, cu dragoste
Vezi
galerie

De la Stalingrad, cu dragoste

Titlu apărut în colecția Corint Books, Istorie cu blazon la Corint

Id: #433666

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942), și jurnalul soției sale, Luiza
 

Descriere produs

Volumul conține două jurnale inedite, Jurnalul de campanie scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului, și jurnalul dedicat celor doi copii ai lor începând din 1943 de către soția sa, economista Luiza Sava. O poveste despre dragoste și război, despre curaj și tandrețe, despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări.


Volumul conține două jurnale inedite, publicate pentru prima dată aici. Primul este intitulat Jurnalul de campanie și a fost scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului. La 80 de ani de la sfârșitul bătăliei de la Stalingrad avem pentru prima dată sub ochi una dintre rarele mărturii scrise chiar în timpul acestei grele bătălii. Soția medicului militar Petre Sava, economista Luiza Sava, a scris ea însăși, începând din 1943, un jurnal dedicat celor doi copii ai lor.

 

Cele două jurnale dovedesc ce comori de memorie ascund în continuare arhivele private și cât este de urgent ca istoricii români de azi, dincolo de cercetarea arhivelor publice și de scrierea unor studii ample, în care să sintetizeze mărturii istorice deja publicate, să continue să caute urmele trecutului și în arhivele private, în casele urmașilor celor care au făcut istoria despre care scriem. Nu numai că arhivele de familie pot completa informațiile din arhivele publice, dar de multe ori ele păstrează mărturii mai personale, mai calde, mai complexe, care palpită de viață. În exemplul de față, un jurnal scris la cald, chiar în timpul războiului, plin de reflecții personale și de detalii care nu mai pot fi găsite în nicio altă sursă. Nici în rapoarte militare, nici în memorii scrise la mulți ani după desfășurarea evenimentelor. Completat în oglindă de însemnările casnice ale soției, versiunea acelei părți a familiei rămase acasă pe timp de război.

 

Suntem martorii unei povești deopotrivă despre dragoste și război, despre curaj și tandrețe, despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări.

extinde
 

Detalii produs

Editor: Filip-Lucian Iorga

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-606-088-401-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 160

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: Al Doilea Război Mondial, curaj, curiozitate, iubire, război

Filip-Lucian Iorga
Filip-Lucian Iorga
Editor

Filip-Lucian Iorga s-a născut la 16 iulie 1982, în Bucureşti, ca urmaş al unui v...

vezi autor