TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Fluvii ale puterii 978-630-319-350-2
Fluvii ale puterii
Vezi
galerie

Fluvii ale puterii

de Laurence C. Smith

Titlu apărut în colecția Kronika la Litera

Id: #433497

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cum o forță a naturii a clădit regate, a distrus civilizații și ne modelează lumea în care trăim
 

Descriere produs

Fluviile, mai mult decât orice alt drum de legătură, tehnologie sau lider politic, au modelat cursul civilizației umane. Ele au deschis frontiere, au întemeiat orașe, au stabilit granițe și au hrănit miliarde de oameni. Susțin viața, aduc pace, acordă putere și distrug capricios tot ce le stă în cale. Chiar și astăzi, fluviile sunt o forță globală puternică, crucială pentru viitorul nostru.

 

În Fluvii ale puterii, geograful Laurence C. Smith explorează relația eternă, dar subestimată, dintre fluvii și civilizația umană așa cum o cunoaștem. Fluviile sunt desigur importante în multe feluri practice (sursă de apă, transport, igienă etc.), dar întreaga lor influență asupra modului în care trăim este mai puțin evidentă. Fluviile definesc și depășesc granițe internaționale, forțând cooperarea între națiuni. Cantități uriașe de apă fluvială sunt folosite pentru a produce energie, mărfuri brute și hrană. Războaie, politică și demografie sunt transformate de inundațiile devastatoare ale acestora. Revendicările teritoriale ale națiunilor, legăturile culturale și economice dintre ele și migrațiile și istoriile popoarelor se întorc iar și iar la fluvii și la diviziunile topografice pe care le sculptează în lume. Pe măsură ce schimbările climatice, tehnologia și orașele transformă relația noastră cu natura, se concretizează noi șanse de a proteja apele ce ne susțin.

 

Fluvii ale puterii dezvăluie cum și de ce aceste cursuri de apă au influențat atât de profund civilizația noastră și analizează importanța acestei puteri vaste pentru viitorul omenirii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Laurence C. Smith

Traducător: Irina Dubsky

Data apariției: noiembrie 2023

Titlu original: Rivers of Power

ISBN: 978-630-319-350-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 400

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,7x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Litera

Teme: curiozitate

 

Opinii editoriale

„Ce ne oferă fluviile? Printre multe altele: transport ieftin, dezastre naturale, pește, inundații, căi de acces, energie hidroelectrică, inspirație pentru artă și muzică, apă pentru irigații, granițe naționale și motivul existenței Stalingradului.”

Jared Diamond, câștigător al Premiului Pulitzer

„Laurence C. Smith îi poartă pe cititori într-un tur al marilor fluvii ale lumii – trecut, prezent și viitor. Rezultatul este fascinant, uneori alarmant, dar, mai presus de orice, este un text care inspiră.

Elizabeth Kolbert, câștigătoare a Premiului Pulitzer pentru volumul A șasea extincție

„Fluvii ale puterii transformă ceva destul de comun și adesea neglijat într-un subiect captivant de o importanță critică pentru umanitate. Cu erudiție, farmec literar și un ton personal, Smith îi poartă pe cititori într-o călătorie fascinantă și surprinzătoare a descoperirii, iluminând modurile variate în care râurile au modelat cursul istoriei. În plus, ne atrage atenția să investim în înțelegerea, revitalizarea și protejarea fluviilor ca mijloc de îmbunătățire a propriei vieți.

Eric Jay Dolin, autor „O lucrare de istorie și de geografie valoroasă și bine informată” Kirkus Reviews

„Fascinantă ca subiect și minunat scrisă.”

JARED DIAMOND, câștigător al Premiului Pulitzer