TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ceaușescu și scriitorii
Ceaușescu și scriitorii
Vezi
galerie

Ceaușescu și scriitorii

de Anneli Ute Gabanyi

Titlu apărut în colecția Kronika la Litera

Id: #429205

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Analize politico-literare în timp real
 

Descriere produs

Cartea de față a reputatului politolog şi istoric Anneli Ute Gabanyi este un turnesol perfect, în timp real, al atmosferei totalitare ce a înconjurat şi a dominat societatea românească şi, odată cu ea, lumea scriitorilor înainte de 1989. Comunismul a fost nu doar un regim ilegitim şi criminal, astfel catalogat de statul român, dar a fost în principal un sistem feroce de control al vieții cotidiene şi al tuturor domeniilor de activitate socială şi profesională. De aceea, «coborârea în timp» pe care o fac textele lucrării de față are rolul de a reactualiza memoria noastră colectivă, iar pentru generațiile mai tinere de a le făuri o frescă fidelă a unui univers complet necunoscut, ce pare astăzi ireal. (...)

În Ceauşescu şi scriitorii, Anneli Ute Gabanyi deconstruieşte practic, unul câte unul, mecanismele prin care structurile comuniste de putere constrângeau şi supravegheau scriitorii, modalitățile istorice, contextuale, în care generațiile de scriitori interferau şi, totodată, modificările de direcție şi de intensitate ale cenzurii oficiale sau ale «indicațiilor prețioase». Din analizele minuțioase ale doamnei Gabanyi constatăm că particularitățile devin importante, diferențele dintre deceniile comunismului nu pot fi deloc trecute cu vederea prin judecăți pripite şi generale.” – Alexandru Muraru

extinde
 

Detalii produs

Autor: Anneli Ute Gabanyi

Data apariției: aprilie 2023

ISBN: 978-606-33-9799-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 640

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,7x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Litera

Teme: comunism, curiozitate, manipulare, societate, Cultură

 

Opinii editoriale

Reeditarea acestui volum sub egida IICCMER are rolul de a ne re-pune în față o oglindă. Și aceasta deoarece, în măsura în care este o carte despre relația intelectualilor cu regimul totalitar al lui Ceaușescu, este și una despre societatea românească a acelor ani. Cred că, în condițiile în care, la mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, nostalgia total nejustificată după acesta este în creștere, e necesar ca fiecare nouă generație a României democratice să aibă acces la astfel de cărți. Fiind o frescă scrisă «la cald» în și despre acea epocă, volumul semnat de Anneli Ute Gabanyi are marele merit de a ne învăța că, și atunci când au existat acte mai puternice ori mai firave de opoziție, regimul comunist s-a putut totuși baza pe lașități și complicități.

Daniel Șandru
Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi
Autor

Anneli Ute Gabanyi este politolog şi istoric. Şi‑a susţinut doctoratul la Univer...

vezi autor