TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cum învățăm 978-630-319-297-0
Cum învățăm
Vezi
galerie

Cum învățăm

de Stanislas Dehaene

Titlu apărut în colecția IQ230 la Litera

Id: #434580

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
De ce este creierul uman mai performant decât orice computer... deocamdată
 

Descriere produs

Cartea aceasta, de o mare bogăție informațională, reprezintă o călătorie de cunoaștere a felului în care creierul uman își dezvoltă sofisticatele mecanisme de învățare încă dinainte de naștere, un proces care continuă de altfel pe tot parcursul vieții adulte.

 

Stanislas Dehaene, unul dintre experții mondiali de prim rang în neuroștiințe, își dedică bogata experiență de cercetător multidisciplinar studiului unui concept despre care toți credem că știm destul de multe: învățarea. Încă de la bun început, Dehaene ne arată că noțiunea de învățare este tributară unei cunoașteri inexacte, pornind chiar de la ideea larg răspândită că creierul unui bebeluș este un fel de spațiu virgin, o tabula rasa, în care influența mediului înconjurător va modela evoluția sa după naștere. Nicidecum, susține expertul francez, bebelușii sunt, de fapt, niște mici experți în chestiuni de fizică, probabilități și intuiții psihologice. Creierul unui nou ‑născut are deja capacitatea de a evalua mediul înconjurător, de a face deducții în primele luni de viață, de a cerceta și de a înțelege complicatele procese fizice și psihologice ale realității.

 

Care este importanța unei astfel de descoperiri? Printre altele, faptul că învățarea, acest complex proces prin care creierul elaborează modele ale lumii exterioare, cuprinde arii despre care avem mai degrabă prejudecăți decât certitudini științifice. Descoperirile sale sunt derivate dintr-o susținută cercetare de laborator, prin tehnici imagistice de ultimă generație în neuroștiințe, prin conectarea și oglindirea modelelor computaționale prin care algoritmii matematici cunosc lumea la funcționarea proceselor din creierul uman, prin experimente psihologice riguroase.

 

Autor laureat al The Brain Prize The Brain Prize în 2014, „pentru cercetările de pionierat privind mecanismele cerebrale superioare care stau la baza unor funcții umane atât de complexe precum alfabetizarea, calculul, comportamentul motivat și cogniția socială.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Stanislas Dehaene

Data apariției: februarie 2024

ISBN: 978-630-319-297-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,7x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Litera

Teme: curiozitate

 

Opinii editoriale

„Există cuvinte care ne sunt atât de familiare, încât par mai degrabă să ascundă, și mai puțin să clarifice, sensul lor de bază, iar „învățarea” este un exemplu grăitor. Pare ceva atât de obișnuit, căci toată lumea trece prin acest proces. De fapt, învățarea e un fel de „cutie neagră”, pe care Dehaene o analizează ca să aducă la lumină secretele extraordinare pe care le conține... Explicațiile sale cu privire la funcționarea de bază a creierului reprezintă un excelent punct de pornire.”

The New York Times Book Review

„O carte cu o abundență de informații pentru educatori, părinți și toți cei interesați, despre cum să-și însușească eficient cunoștințele.”

Publishers Weekly

„[Dehaene] examinează riguros capacitatea noastră de a învăța. Creierul bebelușului este în mod special extraordinar, și nicidecum tabula rasa… Portretul făcut de Dehaene creierului uman este fascinant.

Booklist

„O cercetare care lărgește orizonturile minții.”

The Times