TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Povești despre Cluj (Vol. VII)
Povești despre Cluj (Vol. VII)
Vezi
galerie

Id: #420483

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Puțină lume își aduce aminte că între anii 1933 și 1947 a apărut la Cluj o revistă cu numele „Carpații”, purtând subtitlul „Vânătoare*Pescuit*Chinologie”. Revista își avea redacția și administrația în Cluj, pe Strada Regina Maria (azi Bulevardul Eroilor) la no. 36, așa după cum reieșea de pe coperta primului număr, care a apărut la 15 ianuarie 1933. Timp de opt ani, revista a avut o apariție lunară constantă. [...] După [noiembrie 1947] revista își încetează apariția, căci se intrase în epoca „democrației populare”... În mare, o revistă cu profil cinegetico-pescăresc și chinologic a reușit să apară într-un oraș de provincie timp de 15 ani, până la o mare cotitură istorică, după care nu a mai fost nevoie de astfel de „burghezo-moșierisme”. (Mihai-Florin Hasan)

* * *

Este foarte posibil ca o parte semnificativă a locuitorilor Clujului să fi fost influențați, într-o măsură mai mare decât am putea crede astăzi, de ideologia husită, care a avut numeroase canale de pătrundere în Transilvania. În orice caz, în ultima sa etapă rebeliunea are obiective pe care contemporanii le considerau radicale. Potrivit lui Antonio Bonfini, cronicarul de curte al lui Matia Corvin, răsculații ar fi dorit să instituie „un nou tip de libertate” (libertatis nova specie), iar victoria lor ar fi dus la „răsturnarea rânduielilor țării”. (Tudor Sălăgean)

* * *

În momentul în care, la data de 15 septembrie 2004, avea loc ceremonia de deschidere oficială a Școlii de Agenți de Poliție Septimiu Mureșan, cei prezenți – reprezentanți de cel mai înalt nivel ai Ministerului de Interne, ai Inspectoratului General al Poliției Române, ai autorităților publice locale, ai presei centrale și locale, profesori, elevi, părinți – aveau sentimentul că asistă la un eveniment de noutate absolută: învățământ polițienesc la Cluj, menit a completa paleta specializărilor din Alma Mater Napocensis. Însă o privire mai atentă asupra surselor istorice și arhivistice a dovedit faptul că lucrurile nu stăteau deloc așa. Mai mult decât atât, tradiția școlilor cu profil polițienesc în urbea de pe Someșul Mic însemna un șir întreg de instituții care au funcționat aici, cu inevitabilele perioade de întrerupere, pe parcursul unui secol întreg. (Gabriel-Virgil Rusu)

extinde
 

Detalii produs

ISBN: 9786067977363

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 188

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

Teme: identitate