TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mai putem salva lumea? 978-606-797-984-8
Mai putem salva lumea?
Vezi
galerie

Mai putem salva lumea?

de Paul Kingsnorth

Titlu apărut în colecția Noua Spiritualitate la Școala Ardeleană

Id: #429999

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Confesiunile unui ecologist convertit la ortodoxie
 

Descriere produs

„În esență, cred că lumea modernă suferă de o criză spirituală tot mai profundă. Relația noastră compromisă cu lumea naturală, pe care continuăm să o distrugem zi de zi, se află în legătură directă cu atitudinea noastră față de culturile noastre originare, pe care, de asemenea, nu le respectăm și le depreciem. Goana noastră după posesiuni, proprietăți, bani și statut desființează ceea ce era prețios în natură și cultură. Aceasta nu este o problemă politică. Nu este vorba despre economie, știință sau tehnologie. Este vorba despre relații: relația pe care o avem unii cu alții, cu trecutul nostru, cu viitorul nostru, cu restul lumii naturale. Este vorba despre sensul profund al lucrurilor. Este vorba despre dorința noastră de a ne juca de-a Dumnezeu și despre catastrofa pe care aceasta o creează în jurul nostru. Eseurile din acest volum abordează această criză din unghiuri diferite. Unele pun întrebări referitoare la direcția mișcării „verzi”, altele se concentrează asupra tehnologiei sau a istoriei ancestrale, a identității naționale sau a politicii. Dar toate conduc, fie că o știu sau nu, spre aceeași concluzie: trăim o stare de revoltă împotriva naturii, o stare de revoltă împotriva lui Dumnezeu, o stare de revoltă împotriva propriei noastre naturi. Această revoltă se va sfârși în tragedie dacă nu ne schimbăm sensul existenței. Cum arată această schimbare depinde însă de ceea ce decide fiecare dintre noi. Eu mă simt dator și recunoscător față de România pentru cel puțin o parte din răspunsul de care aveam nevoie.

 

Nu sunt un adept al aderării, dar am acceptat, în cele din urmă, că voi avea nevoie de o biserică. M-am dus să caut și am găsit una, ca de obicei, în ultimul loc în care mă așteptam. În ianuarie 2021, de sărbătoarea Bobotezei, am fost botezat în apele înghețate ale râului Shannon, într-o zi cu ger și soare, în Biserica Ortodoxă Română. În ortodoxie găsisem răspunsurile pe care le căutam, în singurul loc în care nu mă gândisem niciodată să caut. Am găsit un creștinism care își păstrase miezul străvechi: o credință cu sfinți vii și un ritual central de o putere profundă și inexplicabilă. Am găsit o credință care, spre deosebire de cea pe care o văzusem în copilărie, nu era un șablon moral prăfuit, ci o cale mistică, un lucru străvechi și înrădăcinat, care indica o lume în care divinul nu este absent, ci pretutindeni prezent, mișcându-se prin munți și în ape.” (PAUL KINGSNORTH)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Kingsnorth

Traducător: Vasile Andreica

Prefaţator: Dumitru-Constantin Dulcan

Data apariției: mai 2023

ISBN: 978-606-797-984-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 370

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

Teme: conflict, creștinism, Dumnezeu, natură, ortodoxism

 

Opinii editoriale

„Paul Kingsnorth este N. Steinhardt al zilelor noastre. Nu cred însă că doar răspunsurile la întrebările sale i-au motivat gestul de convertire la ortodoxie, ci și esența ortodoxiei, acel sentiment profund care deschide băierile inimii în care palpită, de-a pururi, sufletul lui Dumnezeu!”

DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN
Paul Kingsnorth
Paul Kingsnorth
Autor

Născut în 1972, la Worcester, Paul Kingsnorth este un scriitor englez de ficțiun...

vezi autor
Dumitru-Constantin Dulcan
Dumitru-Constantin Dulcan
Prefaţator

Prof. univ. dr. Dumitru Contantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, cu de...

vezi autor