TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ultimul tren spre Vest
Ultimul tren spre Vest
Vezi
galerie

Ultimul tren spre Vest

de Jochen M. Richter

Id: #430276

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O retrospectivă a aderării României la UE
 

Descriere produs

Această carte analizează aderarea României la Uniunea Europeană din trei unghiuri: european, românesc și german. Ea se bazează pe aproximativ 15 interviuri cu martori și participanți contemporani – persoane care ocupă poziții foarte diferite. La sfârșitul cărții se găsește o listă completă, care descrie rolul fiecărei persoane în perioada 1989-2007. Anexa oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu a unor evenimente selectate din România, Europa și Germania în acei ani. (JOCHEN M. RICHTER)

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jochen M. Richter

Traducător: Vasile Andreica

Prefaţator: Vasile Pușcaș, Michael Gehler

Data apariției: iunie 2023

ISBN: 978-630-314-021-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 222

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

Teme: societate, Cultură

 

Opinii editoriale

„Spre deosebire de mecanicismul manipulator al celor mai multe scrieri de acest gen, cartea lui Jochen M. Richter o consider a fi nu doar originală, dar și provocatoare. Originală deoarece autorul a adus în prim-plan opinii ale unor persoane implicate în procesul extinderii UE și al negocierilor de aderare a României, iar nu formulările criptate ale rapoartelor insti­tuțiilor din Bruxelles, care, se vede și din spusele multor intervievați, conțineau frecvente jocuri de limbaj ale unor interese diferite. Provocatoare pentru că lucrarea, pe care editura clujeană Școala Ardeleană o publică în limba română, arată că o cercetare științifică serioasă a procesului aderării României la UE ar aduce nu doar o cunoaștere suplimentară, dar, mai ales, o înțelegere mai bună a ceea ce a fost și ce rezultate putea oferi poporului român șansa aderării și integrării europene.”

VASILE PUȘCAȘ

„În nouă capitole captivante, Richter își povestește expe­riența specifică și folosește interviuri cu participanți și co-creatori, de la eforturile de aderare ale României până la consecințele acestei acțiuni. Începând cu punctul de vedere european, s-ar părea că la Bruxelles a fost subestimată complexitatea problemei, în timp ce, din punct de vedere german, obligația morală a fost cea care a dominat, iar impulsul negocierilor a trebuit să fie folosit. Privind retrospectiv, Richter se întreabă dacă UE a fost îndeajuns de receptivă între 2004 și 2007. Pentru România, în orice caz, a fost șansa – poate ultima oportu­nitate – de a adera la râvnita comunitate de state.”

MICHAEL GEHLER