TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul de procedură civilă reflectat în jurisprudența Curții Constituționale
Vezi
galerie

Codul de procedură civilă reflectat în jurisprudența Curții Constituționale

Titlu apărut în colecția Jurisprudenţă la Hamangiu

Id: #424403

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În acest volum au scris: Valentina Bărbățeanu, Ioana Marilena Chiorean, Andreea Costin, Irina Loredana Gulie, Patricia-Marilena Ionea, Simina Popescu-Marin, Cristina-Cătălina Turcu.

 

Codul de procedură civilă reflectat în jurisprudența Curții Constituționale reprezintă cea de-a patra apariție editorială din colecția dedicată relației simbiotice existente între normele juridice adoptate de legiuitor și jurisprudența Curții Constituționale dezvoltată în raport cu acestea. Obiectul său de analiză se circumscrie dispozițiilor din Codul de procedură civilă și din legile conexe (Legea nr. 76/2012, Legea nr. 2/2013, O.U.G. nr. 51/2008, O.U.G. nr. 80/2013, Legea nr. 188/2000, O.G. nr. 2/2000), privite prin prisma deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în soluționarea excepțiilor de neconstitutionalitate.

 

Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instanței constituționale în funcție de reglementările Codului de procedură civilă și ale legilor analizate. Pentru o lectură cât mai facilă și eficientă, lucrarea este elaborată sub forma fișelor aferente deciziilor selectate. Aceste fișe au o structură standardizată, în cuprinsul lor fiind redate norma criticată, textele constituționale sau convenționale de referință, critica și analiza criticilor de neconstitutionalitate formulate.

 

Primul titlu al lucrării cuprinde o prezentare jurisprudențială a condițiilor de admisibilitate ale excepției de neconstitutionalitate, grupate în funcție de trei criterii: cadrul procesual, structura excepției și competența Curții Constituționale, tocmai pentru a înlesni familiarizarea celor interesați cu exigențele pe care orice cerere adresată Curții Constituționale trebuie să le îndeplinească. Titlul al doilea cuprinde o prezentare jurisprudențială a aspectelor de fond privitoare la instituțiile Codului de procedură civilă.

 

În consecință, această lucrare poate fi privita ca un manual elementar pentru înțelegerea din punct de vedere constituțional a exigențelor procedurale pe care le implică excepția de neconstituționalitate și a conținutului dispozițiilor Codului de procedură civilă, reprezentând astfel un instrument util atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru cei aflați la începutul unei cariere juridice.

extinde
 

Detalii produs

Coordonator: Mona-Maria Pivniceru, Benke Károly

Data apariției: iunie 2022

ISBN: 978-606-27-2063-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 1112

Limbă: Română

Dimensiuni: 22x24 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu