TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Informațiile clasificate
Vezi
galerie

Informațiile clasificate

de Mădălina Jebelean

Titlu apărut în colecția Jurisprudenţă la Hamangiu

Id: #422790

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Practică judiciară comentată
 

Descriere produs

Problematica ocazionată de gestionarea informațiilor clasificate generează numeroase discuții în practica instanțelor judecătorești. Astfel, din examinarea jurisprudenței naționale se poate constata că există atât cauze care au ca obiect tocmai informațiile clasificate, având în vedere în special cauzele aflate pe rolul secțiilor de contencios administrativ, ce au ca obiect obligarea autorităților sau instituțiilor publice la declasificarea unor documente ori la trecerea lor într-un regim diferit de secretizare, dar și cauze care ating tangențial această problemă din perspectiva modului de administrare a probatoriului care presupune accesul la asemenea informații, de exemplu, cauzele penale sau cauzele privind declararea unor persoane ca indezirabile, cu consecința expulzării acestora. În afară de chestiunile privind fondul cauzelor, se poate constata că în practică se ridică și probleme de ordin procedural ce țin de competența și calificarea diverselor cereri și acțiuni în justiție care vizează informațiile clasificate și, nu în ultimul rand, de admisibilitatea și de limitele controlului jurisdicțional în această materie. Nu în ultimul rând, aspecte privind informațiile clasificate au fost deduse și controlului de constituționalitate și de convenționalitate, motiv pentru care examenul jurisprudențial propus cercetează și hotărârile Curții Constituționale a României și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

În esență, lucrarea Informațiile clasificate. Practică judiciară comentată este structurată în capitole împărțite pe materii sau după legea specială în aplicarea căreia se întâlnește problematica supusă analizei. Mai precis:

 

  • capitolul având ca obiect aspecte privind Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 în relație cu informațiile clasificate tratează cereri specifice legii speciale antemenționate (de declasificare a unor documente, de obținere a unor avize și autorizații, de anulare a unor acte administrative care conțin informații clasificate ș.a.m.d.);
  • capitolul privind informațiile clasificate și liberul acces la informații de interes public în baza Legii nr. 544/2001 delimitează diversele informații care pot fi furnizate publicului de cele care sunt exceptate și relevă motivele care au condus instanțele la soluțiile pronunțate asupra unor cereri formulate în temeiul acestei legi speciale;
  • capitolul care vizează regimul informațiilor clasificate în cauzele întemeiate pe dispozițiile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor prezintă modul de apreciere al instanțelor judecătorești asupra elementelor de natură să pună în pericol securitatea națională, dar și administrarea probatoriului și respectarea unor principii precum egalitatea de arme, dreptul la apărare și contradictorialitatea în cauze ce implică informații nedestinate publicității și nici chiar părților;
  • capitolul alocat informațiilor clasificate în cauzele privind cariera funcționarilor publici se axează pe aspecte ce țin fie de limitele în care funcționarul public poate accesa informațiile clasificate, fie pe proceduri disciplinare la care acesta este supus.

 

Bineînțeles, volumul Informațiile clasificate. Practică judiciară comentată conține și un capitol distinct dedicat regimului informațiilor clasificate în cauzele penale.

 

Cartea Informațiile clasificate. Practică judiciară comentată mai conține și un capitol eterogen, cu spețe care, deși nu se integrează în niciuna dintre categoriile sau materiile de mai sus, totuși, atinge problematica informațiilor clasificate prin prisma obiectului cererii introductive de instanță sau al probatoriului ori ridică anumite probleme de procedură. În fine, autorul s-a preocupat și de jurisprudența Curții Constituționale a României și a Curții Europene a Drepturilor Omului, selectând decizii relevante în cuprinsul cărora s-au antamat aspecte privind informațiile clasificate.

 

Culegerea Informațiile clasificate. Practică judiciară comentată include de asemenea un comentariu atașat fiecărei spețe rezumate, precum și legislația specifică în extras, astfel încât să îi faciliteze cititorului parcurgerea secțiunilor de care este interesat.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mădălina Jebelean

Data apariției: aprilie 2022

ISBN: 978-606-27-1441-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu

Mădălina Jebelean
Mădălina Jebelean
Autor

Educație și formare: studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Unive...

vezi autor