TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sanda Marin și marea carte de bucate a românilor
Sanda Marin și marea carte de bucate a românilor
Vezi
galerie

Sanda Marin și marea carte de bucate a românilor

de Dan-Silviu Boerescu

Titlu apărut în colecția Femei fascinante din România la Neverland

Id: #420837

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Sanda Marin (numele adevărat fiind Cecilia Maria Zapan, născută Simionescu, decembrie 1900, Iași - 1961, București) este autoarea celei mai celebre cărți de bucate românești. Ea a venit pe lume într-o familie din elita intelectualității Iașului. Tatăl ei, cărturarul Ion Simionescu, a fost un reputat om de știință, naturalist, paleontolog și geograf, devenit profesor universitar de foarte tânăr, la nici 30 de ani. Micuța Cecilia s-a bucurat de cea mai aleasă educație. Stăpânea la perfecțiune germana, franceza și engleza, a studiat pianul la Paris și apoi în țară cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti și a lui Dan Grigore. Căsătorită cu Mihai Zapan, doctor în chimie, Cecilia Maria și-a transformat căminul într-o oază de bucurie pentru prietenii pe care îi încânta exclusiv cu creații gastronomice proprii.

 

Pe la începutul anilor '30, nemulțumită de cărțile de bucate existente pe piață, Cecilia Maria Zăpan s-a hotărât să demonstreze cu forțe proprii că și gătitul poate fi o artă. Nefiind prea sigură de succesul cărții, și-a ales un pseudonim care urma să devină un termen de primă referință pentru gurmanzi: „Sanda Marin”. Este de menționat că tatăl său, profesorul Ion Simionescu, era directorul Editurii „Cartea Românescă”, din București, unde a fost publicată Cartea de bucate.

 

Cartea de bucate a Sandei Marin a apărut în 1936 în editura Cartea Românească, fiind prefațată de Păstorel Teodoreanu. Volumul conținea nu mai puțin de 1.300 de rețete culinare cunoscute în bucătăria românească, autohtone și împrumutate sau inspirate din alte tradiții gastronomice. Cartea a reapărut după cel de-Al Doilea Război Mondial într-o ediție prescurtată, adaptată la ideologia și la lipsurile alimentare din timpul comunismului; a fost republicată, mai apoi, în zeci de ediții succesive.

 

...Dar cine este, oare, cu adevărat, autorul faimosului tom culinar și cât de mult s-a implicat Păstorel Teodoreanu în realizarea acestei opere, dincolo de simpla scriere a prefeței???



Alte titluri pentru Dan-SilviuBoerescu (autor):
Alfabetul mâncării sănătoase şi gustoase (2013) ,
Nopți controversate cu Radu cel Frumos, Petru Cercel și alți... favoriți (Vol. 3) (2023) ,
Românii și tragedia scufundării Titanicului (Vol. 1) (2023) ,
Misterele inexplicabile din Carpați. Aur, Guri de Rai, cetăți-fantomă (2019) ,
96 de spuneri și întâmplări memorabile din viața Regelui Mihai I (2019) ,
Marile controverse din jurul unor personaje emblematice ale Regalității și personaje din umbră (2019) ,
Viața de după moarte. Cazuri impresionante din România. Esoterica (2019) ,
Energia de esență divină și secretele din adâncul României. Lucruri neobișnuite ascunse opiniei publice (2019) ,
De la nuntă la înmormântare – o istorie alternativă a României profunde (2019) ,
Pierdut în Barcelona și pe Costa Brava (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Dan-Silviu Boerescu

Data apariției: ianuarie 2022

ISBN: 9786069602164

Copertă: Paperback

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Neverland

Teme: creativitate, încredere, iubire, moarte

Dan-Silviu Boerescu
Dan-Silviu Boerescu
Autor

Dan-Silviu Boerescu este scriitor, conduce revista PLAYBOY, a iniţiat seria Ghid...

vezi autor