TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Procedură penală 978-606-27-2417-7
Procedură penală
Vezi
galerie

Procedură penală

de Bogdan Micu, Andrei Zarafiu, Radu Slăvoiu

Titlu apărut în colecția Legislaţie la Hamangiu

Id: #434832

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cartea de față, intitulată generic Procedura penală, reprezintă un curs universitar adresat în primul rând studenților facultăților de drept, precum și absolvenților care se pregătesc pentru examenele de admitere în magistratură și în avocatură. Structura lucrării acoperă în integralitate tematica disciplinei drept procesual penal din programa facultăților de drept, precum și tematica concursurilor și examenelor de admitere în profesiile juridice.


Cititorii vor regăsi în această carte o sistematizare riguroasă a instituțiilor de procedură penală, care sunt prezentate într-un stil limpede și cursiv, în care considerațiile teoretice sunt însoțite de numeroase exemple și soluții din practica instanțelor naționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care ajută la înțelegerea mecanismelor de interpretare și aplicare a dispozițiilor procesuale penale.

 

La elaborarea celei de-a doua ediții a lucrării Procedură penală au fost avute în vedere, pe de o parte, modificările și completările aduse Codului de procedură penală care au transpus în plan legislativ cele stabilite de Curtea Constituțională în numeroasele decizii prin care au fost admise excepții de neconstituționalitate ce au vizat texte din cod și, pe de altă parte, cele care urmăresc sporirea protecției juridice a victimelor minore pe durata derulării procesului penal, în vigoare de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, sunt prezentate deciziile completurilor competente ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (Completul competent să judece recursul în interesul legii și Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală) privind interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor de procedură penală.

 

Cursul de Procedura penală este alcătuit din două părți: partea generală și partea specială, fiind respectată astfel succesiunea reglementărilor Codului de procedură penală. În partea generală sunt analizate:

 

  • principiile și limitele aplicării legii procesuale penale;
  • acțiunea penală și acțiunea civilă în procesul penal;
  • participanții în procesul penal;
  • probele și mijloacele de probă;
  • măsurile preventive, măsurile asigurătorii, restituirea lucrurilor și restabilirea situației anterioare;
  • actele procesuale și procedurale comune,

în timp ce partea specială cuprinde:

  • structura generică a proceselor penale;
  • urmărirea penală;
  • camera preliminară;
  • judecata (reglementări generale privind judecata, judecata în primă instanță, apelul, contestația, contestația în anulare, revizuirea și redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsă a persoanei condamnate);
  • proceduri speciale (acordul de recunoaștere a vinovăției, procedura în cauzele cu infractori minori, procedura reabilitării);
  • punerea în executare a hotărârilor penale.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Bogdan Micu, Andrei Zarafiu, Radu Slăvoiu

Data apariției: februarie 2024

ISBN: 978-606-27-2417-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 944

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu