TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept constituțional și instituții politice. Curs universitar. Ediția a XV-a 9786062718848,978-606-27-2371-2
Vezi
galerie

Drept constituțional și instituții politice. Curs universitar. Ediția a XV-a

de Mihai Bădescu

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la Hamangiu

Id: #419643

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cursul universitar propus se adresează, în primul rând, studenților din anul I ai facultăților de drept, dar și studenților facultăților de științe administrative sau științe politice, constituindu-se într-un îndrumar susceptibil de a fi înțeles de toți cei care doresc să se apropie de cercetarea domeniului juridic, politic sau administrativ.


Manualul prezintă noțiunile, conceptele și categoriile juridice specifice dreptului constituțional, cum ar fi: conceptul de constituție (de fapt, o teorie generală a constituției cuprinzătoare), inclusiv problematica, cu accente de ordin practic, a controlului constituționalității legilor; conceptul de stat; structura de stat; forma de guvernământ; regimul politic; elementele constitutive ale statului (teritoriu, populație, putere de stat).

 

Un capitol separat este dedicat ansamblului drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor români, concept fundamental, nucleu al oricărei constituții specifice regimurilor democratice.

 

Competiția pentru putere, sistemele electorale – analizate comparativ – și sistemul electoral din țara noastră completează această primă parte a cursului.

 

Partea a doua prezintă principalele instituții politice și constituționale ale statului, cum ar fi: autoritatea legislativă (Parlamentul – rol, funcții, organizare și funcționare); Avocatul Poporului; autoritatea executivă (Președintele – mandat, atribuții și acte și Guvernul – rol, funcții, organizare, funcționare și acte); autoritatea judecătorească (instituțiile judecătorești – principii și clasificare); Ministerul Public; Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Această a 15-a ediție a cărții a fost revizuită în raport cu modificările legislative și deciziile Curții Constituționale la zi.



Alte titluri pentru MihaiBădescu (autor):
Teoria generală a dreptului (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Mihai Bădescu

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-606-27-2371-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu