TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Exportaţii 978-973-46-9450-1
Exportaţii
Vezi
galerie

Exportaţii

de Sonia Devillers

Id: #431487

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

La începutul deceniului șapte, când familia Deleanu, fostă Greenberg, a plecat din România pentru a se stabili în Franța, nu a emigrat, ci i s-au acordat vize de ieșire din țară în urma unui troc în care statul român primea în schimb, după caz, animale domestice de rasă, instalații automatizate pentru ferme sau mașini-unelte moderne. După venirea la putere a lui Ceaușescu, afacerea va fi sistată temporar, apoi va lua proporții: statul socialist își va vinde bună parte din cetățenii de origine evreiască statului Israel. Asemenea unor mărfuri, aceștia vor fi evaluați și vânduți în străinătate pe valută forte – practic, exportați.


Cum a fost posibil ca în inima Europei postbelice să aibă loc un asemenea trafic cu ființe umane? Născută în Franța, jurnalista Sonia Devillers, descendentă a familiei Deleanu, se decide să descurce ițele acestei afaceri după ce descoperă numele bunicilor săi în lucrarea lui Radu Ioanid despre Securitatea română și vânzarea evreilor. Reconstituind povestea propriei familii în perioada interbelică și mai ales în cea de după instaurarea regimului comunist, când Delenii au fost siliți să părăsească țara, cartea sa retrasează o mică istorie dureroasă ce se înscrie în marea istorie a eliminării evreilor din România.

 

În decembrie 1961 Harry și Gabriela Deleanu, fiicele lor Lena și Marina împreună cu bunica lor Roza Sanielevici au părăsit România cu trenul spre Paris. Reprezentau o mică parte din cei aproape un sfert de milion de evrei vânduți de statul comunist care au părăsit România umiliți, deseori forțați să renunțe la cetățenia română și la bunurile lor din țară în schimbul pașaportului. Rezultatul acestui comerț cu oameni a fost că regimul comunist din România a reușit acolo unde fascismul românesc a eșuat, și anume să creeze o Românie fără evrei.” (Radu Ioanid)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sonia Devillers

Traducător: Doina Marian

Prefaţator: Radu Ioanid

Data apariției: august 2023

ISBN: 978-973-46-9450-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: curiozitate, societate, Cultură

 

Opinii editoriale

„O dublă istorie sumbră: a familiei autoarei și a României”

France Inter

„Una dintre cărțile cele mai marcante din acest nou sezon literar. Sonia Devillers trebuie citită.”

Les Échos

„O poveste remarcabilă și plină de forță.”

Le Monde

„Splendidă.”

L’Obs

„O istorie mai ceva decât  ficțiunea.”

Télérama

„Un document-cheie.”

Lire
Radu Ioanid
Radu Ioanid
Prefaţator

Radu Ioanid este directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale, Cen...

vezi autor