TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
marea din spatele caselor de piatră cu acoperișul roșu
Vezi
galerie

marea din spatele caselor de piatră cu acoperișul roșu

de Nicolae Avram

Titlu apărut în colecția Școala ardeleană de poezie la Școala Ardeleană

Id: #425359

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Crevasa adâncă dintre extreme revelează o umanitate abisală, de o autenticitate și o tensiune care ne amintesc sunetul aproape uitat al marii poezii.


Cu Federeii și All Death Jazz, Nicolae Avram și-a definit un spațiu inconfundabil pe harta poeziei contemporane, exprimând, prin galeria de portrete din lumea orfelinatelor, dramatismul condiției noastre de „ființe aruncate în lume”. Acel lirism al precarității ontologice, al handicapului și transgresării umanului era filtrat, acolo, printr-o multitudine de voci și biografii.


„oare la ce mi-a folosit lăudăroșenia?

la capătul drumului totul e întuneric și fără ieșire

toate sunt aici copilul meu cu buzele vinete

la ceasul potrivit aplecat peste pătuțul lui încep

să-i mănânc capul de viu” (NICOLAE AVRAM)



Alte titluri pentru NicolaeAvram (autor):
Federeii (2013) ,
Mamé (2016) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Avram

Data apariției: iulie 2022

ISBN: 978-606-797-892-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 84

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

 

Opinii editoriale

„Marea din spatele caselor de piatră cu acoperișul roșu coboară în nucleul elegiac al „federeilor”, constituind un concentrat de subiectivitate ce intensifică și purifică monstruosul conglomerat de pulsiuni abisale, nostalgii, culpe, eșecuri existențiale, aspirații. Poezia trăiește aici între irupția viziunii și haloul ei mistic, împăcând dicteul cu simbolul. Poetul („blestemat”) se mișcă în aceeași lume a vinovaților fără vină, a dezmoșteniților prin simplul fapt că s-au născut, într-un straniu peisaj de spectre – paradis bântuit sau infern hieratic, unde fuzionează demonicul și angelicul, iar cruzimea, atrocitatea, incestul, crima se autoflagelează dostoievskian prin rugăciune. Bolgiile prelungesc orizonturi marine și priveliști exotice, cu delfini, iguane, păsări, femei, fantasmând o puritate imposibilă, mesa neagră a stigmatizatului capătă accente de invocație psaltică.”

O. NIMIGEAN

„Poetul care se jupoaie de viu & își face din propria piele o tobă, la care își declamă apoi psalmii: e una dintre imaginile obsedante din cartea lui Nicolae Avram, atât de întunecată & de puternică. Nu știu dacă poetul ăsta care cântă jupuit de viu ilustrează forța poeziei, care rezistă și după ce umanul a fost distrus – sau, dimpotrivă, documentează vulnerabilitatea ei infinită. (Cel mai probabil, amândouă.) Dar știu că poemele lui Avram, de o atrocitate barocă & policoloră, care îi geminează pe Bret Easton Ellis & pe suprarealiști, pe Jean Genet & pe beatnici, pe Sfântul Ioan al Crucii & pe douămiiști, sunt cu adevărat pe măsura acelui jupuit de viu care mai găsește voința & forța să cânte. Adică pe măsura poeziei celei mai adevărate.”

RADU VANCU