TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iuliu Maniu şi Năsăudul 978-630-314-097-1
Iuliu Maniu şi Năsăudul
Vezi
galerie

Iuliu Maniu şi Năsăudul

de Mircea Gelu Buta

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană. Școala ardeleană la Școala Ardeleană

Id: #435233

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„În timpul procesului organizației anticomuniste năsăudene, discreditant denumite de către presa de dezinformare din epocă „Sumanele Negre”, din luna noiembrie 1946, Iuliu Maniu, audiat în calitate de martor, a fost întrebat de Avocatul Apărării ce crede Domnia Sa despre frații Pop și dacă îi consideră capabili de complot pentru distrugerea unității statului. Răspunsul a fost prompt: „Absolut exclus! Noi, ardelenii, am făcut Unirea cu România pe veci!” (MIRCEA GELU BUTA)

 

„Iuliu Maniu a fost o prezență constantă în conștiința națională românească începând din momentul realizării României Întregite, în 1918, iar acțiunile sale au reprezentat un imbold unanim recunoscut pentru construcția unei Românii Mari și Noi. El s-a opus tendințelor defetiste din vara-toamna anului 1940, atunci când unele grupări din jurul regelui Carol al II-lea au consimțit la destrămarea teritorială a statului român. În acel context dramatic, pentru a apăra suveranitatea României, Maniu a susținut necesitatea constituirii unei rezistențe naționale. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, s-a impus ca un lider național al opoziției unite a românilor în fața dictaturii militare interne, a nazismului și fascismului. Din a doua jumătate a anului 1944, el a fost considerat cel mai important promotor al mișcării anticomuniste, ceea ce a atras represiunea autorităților pro-sovietice împotriva persoanei sale și a susținătorilor ori a celor care urmau crezul său.

Cartea profesorului Mircea Gelu Buta este o reconstituire bazată pe documente arhivistice din epocă a rolului lui Iuliu Maniu și a influenței sale în constituirea și desfășurarea unei rezistențe naționale românești contra bolșevizării țării, imediat după 1944, în zona Năsăudului și în alte regiuni ale României. Această lucrare nu înfățișează doar un capitol important de istorie locală, ci reprezintă și o reconstituire necesară pentru istoria națională și europeană a secolului al XX-lea.” (VASILE PUȘCAȘ)


extinde
 

Detalii produs

Autor: Mircea Gelu Buta

Data apariției: martie 2024

ISBN: 978-630-314-097-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 284

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană