TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Primii pași
Primii pași
Vezi
galerie

Primii pași

de Jeremy DeSilva

Titlu apărut în colecția IQ230 la Litera

Id: #425467

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cum ne-a făcut mersul biped oameni în 7 milioane de ani de istorie și evoluție
 

Descriere produs

Câștigător al premilui Howell pentru carte din partea Asociației Americane de Antropologie


Îmbinând istoria, știința și cultura, DeSilva ne spune o poveste evolutivă uimitoare și extrem de captivantă ce explorează modul în care mersul biped le-a permis oamenilor să devină specia dominantă a planetei.

 

Oamenii sunt singurele mamifere care merg în două picioare, un mod de deplasare cunoscut sub numele de mers biped. Ne străduim să fim cetățeni cinstiți, să îi onorăm pe cei care au rămas cu capul sus și mândri și să luăm atitudine împotriva nedreptăților. Călcăm pe urmele celorlalți și sărbătorim clipele când un copil începe să facă primii pași. Dar de ce și cum, mai exact, am făcut primii pași? Și cu ce preț? Mersul biped are dezavantajele sale: nașterea este mai dificilă și mai periculoasă, viteza noastră de alergare este mult mai mică decât în cazul altor animale și suferim de o varietate de afecțiuni, de la hernii la probleme ale sinusurilor.

 

În Primii pași, paleoantropologul Jeremy DeSilva analizează cât de neobișnuită și de extraordinară este această abilitate aparent comună. O călătorie de șapte milioane de ani până la originile umane, Primii pași arată cum mersul biped a fost o poartă către multe dintre celelalte atribute care ne fac oameni – de la abilitățile tehnologice la setea de explorare și utilizarea limbajului – și poate a pus bazele trăsăturilor speciei noastre de compasiune, de empatie și de altruism. Mergând din laboratoare de psihologia dezvoltării în situri de fosile străvechi din Africa și Eurasia, DeSilva aduce la viață aventura noastră ca ființă bipedă.

 

Aprofundând povestea trecutului nostru și noile descoperiri care rescriu înțelegerea despre evoluția umană, Primii pași analizează modul în care mersul biped ne-a ajutat să fim mai presus de toate speciile de pe această planetă.



Alte titluri pentru AnielaUrbanschi (traducator):
Molimele care au schimbat istoria (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Jeremy DeSilva

Traducător: Aniela Urbanschi

Data apariției: august 2022

Titlu original: First Steps: How Upright Walking Made Us Human

ISBN: 9786063389900

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,7x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Litera

Teme: societate, curiozitate

 

Opinii editoriale

„DeSilva este un companion genial în plimbarea noastră către originile mersului biped.”

New York Times Book Review

„DeSilva are un dar special de a identifica observațiile importante, dar adesea trecute cu vederea.”

Library Journal

„DeSilva face o demonstrație științifică solidă, folosindu-și experiența de istoric în evoluția oamenilor și a maimuțelor antropoide.”

Kirkus Reviews

„O plimbare de plăcere prin istoria mersului biped.”

Publishers Weekly

„Nu ar trebui să fie surprinzător că mersul pe jos contează. Dar ceea ce îi va surprinde pe majoritatea cititorilor este cum și de ce. DeSilva ne poartă într-o călătorie extraordinară, distractivă și profundă din punct de vedere științific prin istorie, anatomie și evoluție, pentru a ilustra o poveste formidabilă despre cum un anumit mod de deplasare ne-a făcut una dintre cele mai minunate, periculoase și fascinante specii de pe Pământ.“

Agustín Fuentes, profesor de antropologie, Universitatea Princeton, și autorul cărții „Why We Believe: Evolution and the Human Way of Being”
Jeremy DeSilva
Jeremy DeSilva
Autor

Jeremy DeSilva este antropolog la Dartmouth College și face parte din echipa de...

vezi autor