TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Procesul civil european 978-606-27-2325-5
Vezi
galerie

Procesul civil european

de Ion Rebeca

Id: #432198

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Procesul civil, în general, și procesul civil cu elemente de extraneitate, în special, se bazează pe existența unei cooperări judiciare între state, însă în cazul procesului civil european, cooperarea judiciară în materie civilă urmărește realizarea obiectivului asumat de Uniunea Europeană privind menținerea și dezvoltarea unui spațiu de libertate, securitate și justiție, care să asigure dreptul de acces la justiție prin recunoașterea reciprocă între statele membre a hotărârilor judiciare și extrajudiciare.

 

Regulile fundamentale care guvernează procesul civil european sunt, în principal, regulile prevăzute în dreptul intern al statelor membre, deoarece instanța forului aplică propriile norme procedurale, dacă norma conflictuală nu dispune altfel sau dacă normele de drept european reglementează diferit față de normele din legislația națională. Există două sisteme juridice care funcționează în mod autonom, fără a se ajunge la o contopire a lor, ceea ce presupune trăsături definitorii pentru a asigura normelor juridice europene o aplicare prioritară și efectivă, statelor membre nefiindu-le recunoscută vreo marjă de apreciere asupra acestor reguli.

 

Lucrarea „Procesul civil european” reprezintă o analiză complexă și profundă a normelor ce alcătuiesc regimul juridic al procesului civil european, în care abordarea teoretică a noțiunilor este întregită prin prezentarea jurisprudenței europene și naționale relevante.

 

Lucrarea este structurată în șapte capitole care urmăresc să ofere o privire de ansamblu asupra procesului civil pe plan internațional și, cu precădere, pe plan european. Astfel, primul capitol este dedicat procesului civil internațional, punctându-se cele mai importante aspecte cu privire la raportul juridic procesual în dreptul internațional și în cel privat european.

 

Cel de-al doilea capitol analizează principiile fundamentale ale procesului civil european, iar cel de-al treilea capitol abordează problema competenței jurisdicționale în dreptul internațional privat european, analizând subiecte precum competența specială în materie contractuală, competența specială în materie delictuală și cuasi-delictuală, competența în materia contractelor încheiate cu consumatorii.

 

Capitolele IV și V urmăresc prezentarea procedurilor speciale în dreptul european, respectiv a regimului juridic privind circulația juridică a hotărârilor judecătorești în Uniunea Europeană. Ultimele două capitole analizează notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială, respectiv rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene în dialogul cu instanțele naționale prin procedura preliminară.

 

Cartea „Procesul civil european” se adresează în special practicienilor dreptului, care se întâlnesc adesea, în special în contextul actual al globalizării și spațiului virtual, cu probleme privind concurența unor norme juridice care aparțin sistemelor de drept din state diferite, dar ea poate fi utilă tuturor celor care doresc să aprofundeze domeniul.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Rebeca

Data apariției: august 2023

ISBN: 978-606-27-2325-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 536

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu