TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ion Rațiu. Jurnal (Vol. 5)
Vezi
galerie

Ion Rațiu. Jurnal (Vol. 5)

de Ion Rațiu

Titlu apărut în colecția Corint Istorie la Corint

Id: #426981

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Strădanii zadarnice pentru unitatea exilului (1974–1978)
 

Descriere produs

Această carte a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Conținutul volumului nu reprezintă obligatoriu poziția oficială a Institutului.
Această carte a apărut cu sprijinul Rațiu Family Charitable Foundation, Londra.

 

Cel de-al cincilea volum al Jurnalului lui Ion Rațiu, Strădanii zadarnice pentru unitatea exilului (1974–1978), descrie eforturile autorului de a mobiliza exilul la acțiuni eficiente și îndrăznețe împotriva regimului Ceaușescu și de a închega o organizație unică a emigrației românești.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Rațiu

Data apariției: decembrie 2022

ISBN: 978-606-088-141-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 864

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

„În perioada 1974–1978, în Comitetul Național Român (CNR), condus de Constantin Vișoianu, neîncrederea și dezacordurile au predominat între aproape toți membrii și nemembrii săi. Se criticau pe rând unii pe alții, uneori deschis, dar, în general, pe la spate. Nu exista unitate între exilații români nici măcar în țările unde se refugiaseră, cu atât mai puțin la nivel global. Același joc de-a șoarecele și pisica s-a desfășurat neabătut și cu Ion Rațiu. Cu toate acestea, el și-a continuat cu încăpățânare misiunea, hotărât să încerce din răsputeri să genereze unitate, vorbind despre obiectivul său oricui voia să îl asculte, chiar și celor care nu voiau.”

NICOLAE C. RAȚIU

„În seara zilei de 15 octombrie 1975, Ion Rațiu a purtat o discuție amicală cu Noel Bernard, directorul Departamentului românesc de la Radio Europa Liberă, pe care a menționat-o și în jurnalul său. Printre altele, interlocutorul i-a spus: «Tu ești un Don Quijote românesc». Deși a afirmat că nu s-a simțit deloc jenat de remarca celuilalt, Ion Rațiu trebuie să fi fost oarecum stânjenit de o astfel de caracterizare, care sugera că este un aventurier, iar activitatea sa politică din exil, o iluzie. Însă Noel Bernard l-a descris cu afecțiune, și probabil că a avut dreptate, într-un anume sens. Rătăcind atâtea decenii în exil, Ion Rațiu a fost permanent într-o căutare de sine, asemenea cavalerului spaniol. Acțiunile sale au fost îndrăznețe, unele trecătoare, altele hazardate, dar niciodată nu s-a temut de dificultăți și nici nu a șovăit în fața primejdiei.”

STEJĂREL OLARU
Ion Rațiu
Ion Rațiu
Autor

Ion Rațiu (1917–2000) s-a născut la Turda. La vârsta de 21 de ani a obţinut lice...

vezi autor