TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Redeschiderea procesului penal în cazul judecății in absentia
Vezi
galerie

Redeschiderea procesului penal în cazul judecății in absentia

de Ioan-Paul Chiș

Titlu apărut în colecția Studii şi monografii la Hamangiu

Id: #421684

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală la 1 februarie 2014, a fost reglementat, sub forma unei căi extraordinare de atac, remediul incident în cazul desfășurării unei proceduri penale in absentia, care are la bază necesitatea salvgardării dreptului la apărare al persoanei judecate și condamnate în lipsă, aceasta bucurându-se astfel în noul ciclu procesual de plenitudinea drepturilor și garanțiilor acordate oricărei „persoane acuzate de o infracțiune” în sensul art. 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.

 

Cartea Redeschiderea procesului penal în cazul judecații in absentia este structurată în șase capitole, la rândul lor divizate în secțiuni, în funcție de necesitățile de sistematizare a materiei cercetate. Astfel, în primele trei capitole sunt prezentate principiile generale ale căilor de atac și cele specifice ale căilor extraordinare de atac, locul instituției examinate în sistemul procesual penal român, aspecte de drept comparat, jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 

Următoarele capitole sunt dedicate analizei exegetice a dispozițiilor legale în domeniu, încercându-se o definire a termenului „în lipsa” pe care se grefează calea extraordinară de atac, fiind apoi prezentate procedura de exercitare a redeschiderii procesului penal, cu tot ceea ce aceasta presupune, condițiile de fond și de formă ale cererii, competența instanței de judecată, măsurile premergătoare, admiterea în principiu a căii de atac și efectele acestei măsuri.

 

În final autorul formulează atât opinii critice ale actualului sistem, cât și considerații pertinente de lege ferenda, lucrarea Redeschiderea procesului penal în cazul judecății in absentia putând constitui astfel un reper pentru o viitoare îmbunatățire a cadrului legal în materie, în scopul asigurării pentru toate persoanele acuzate a dreptului la un proces echitabil în sensul cel mai larg al termenului.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ioan-Paul Chiș

Data apariției: martie 2022

ISBN: 9786062719586

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu