TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Inteligenţa materiei (ediție aniversară)
Inteligenţa materiei (ediție aniversară)
Vezi
galerie

Inteligenţa materiei (ediție aniversară)

de Dumitru-Constantin Dulcan

Titlu apărut în colecția Serie de autor Dumitru-Constantin Dulcan la Școala Ardeleană

Id: #388158

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Ediție aniversară – 40 de ani de la apariție

Conține Opinii despre Inteligența Materiei.

Lucrare distinsă cu Premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Române (1992)


Lucrarea poate fi considerată o biografie a evoluţiei materiei pe lungul şi complicatul drum al „inteligenţei” şi o descriere a aventurii sale cosmice spre piscul inteligenţei umane.


Dumitru Constantin-Dulcan:

Sunt eu însumi surprins de „longevitatea” acestei cărți, pe care Editura Școala Ardeleană o publică acum în cea de-a IV-a ediție.
Au trecut 40 de ani de la prima sa apariție, în 1981. Evident, din respect pentru cititori, fiecare dintre aceste ediții a fost completată cu noile achiziții științifice impuse de evoluția cunoașterii.
Încercând o explicație a acestui fenomen, cred că succesul unei cărți nu este datorat doar meritelor autorului, ci și conținutului favorabil în raport cu momentul apariției și cu nevoia de informare a publicului cititor.
Există scrieri care nu mor niciodată pentru că sunt într-o continuă consonanță cu aspirațiile permanente ale sufletului omenesc. Marile opere ale omenirii sunt un argument.
Sunt, pe de altă parte, creații, între care aș putea include și Inteligența Materiei, menite să aducă o orientare nouă, necesară unui moment de tranziție, o altă motivare a gândirii într-un timp bine determinat.
În ordinea inteligentă a Universului, avem cu toții un rost și, în definitiv, suntem autori la marea operă a existenței. Autori în sensul consacrat al termenului sau nu, de vreme ce existăm, suntem interdependenți și necesari Universului. Important este să conștientizăm acest mare adevăr. Iată de ce am bucuria de a-mi exprima recunoștința față de toți cei care împărtășesc sentimentul de a fi.

Suntem aici, în acest colț de Univers, expresia ultimă a evoluției. Mâna unui arhitect inteligent și nevăzut ne-a desprins din lut și ne-a construit după un plan din care transpare unicitatea sursei, treaptă cu treaptă, până la nivelul creierului capabil să se gândească pe sine.
Tot ceea ce s-a întâmplat, pentru noi s-a întâmplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite și triste care ne-au precedat și cauza celor ce ne vor urma.
Noi suntem cei ce lăsăm în urmă splendorile spiritului și ruinele nimicniciei, pentru că omul este singura ființă de pe Terra căreia i s-a dat să se implice în demersul naturii prin extensia inteligenței sale. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trăi pur și simplu, nu poate avea doar o existență pasivă. Cu sau fără voia sa, el se implică în fizica Universului. Prin gânduri, prin acțiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Când adevărul acesta ne va pătrunde, abia atunci, în clipa astrală a devenirii noastre, se va aprinde în noi lumina inteligenței ce s-a regăsit pe sine după o lungă rătăcire pe cărări de Univers.

* * *

Mircea Bărbuceanu, fizician:

Prin vasta problematică abordată, susținută cu argumentele omului de știință avizat, prin bogăția de informații din domenii extinse ale cunoașterii, prezentată într-o viziune integratoare și într-o admirabilă formă eseistică, nerealizată încă în literatura autohtonă, prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan ne-a oferit o carte originală, de larg interes, utilă minții, sufletului și eliberării de prejudecăți într-o lume care pare să-și fi pierdut sensul, devenind tot mai puțin sigură pe viața sa. (din Postfața cărții)


extinde
 

Detalii produs

Autor: Dumitru-Constantin Dulcan

Postfaţator: Mircea Bărbuceanu

Data apariției: octombrie 2021

ISBN: 9786067971613

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 480

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

 

Opinii editoriale

Un gen de lucrare încă nerealizat în literatura noastră, iată ce este volumul Inteligența Materiei. Sunt utilizate elemente din domeniile medicinei, biologiei, geneticii, chimiei, fizicii particulelor elementare, astrofizicii, psihiatriei, neurologiei, psihologiei, filosofiei, botanicii, zoologiei, informaticii etc. … fiecare de sine stătător, dar într-o viziune integratoare… Întreaga lucrare poate fi considerată ca o biografie a evoluției materiei pe acest lung și complicat drum al «inteligenței» și aventura sa cosmică spre înaltul pisc al inteligenței umane.

Prof. univ. dr. Petre Brânzei, medic psihiatru. Cuvânt susținut la prezentarea cărții la Iași, ca invitat al ziarului Cronica, 1981

Până la apariția cărții dumneavoastră aveam o singură viziune asupra lumii, cea cultivată de școală, pentru că nu aveam alte surse. Când v-am citit, am înțeles că se poate gândi și altfel.

Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, critic și istoric literar

Toate elementele cu care operează autorul au o semnificație ce depășește cadrele stricte ale domeniilor de specialitate, integrându-se într-o viziune unică cu multiple și complexe implicații filosofice. Un amplu dialog de idei de pe terenul filosofiei cu această lucrare insolită în aria preocupărilor științifice din țara noastră… un neașteptat orizont al conexiunii științelor, cu totul binevenit și util.

Cronica, Iași, Nr. 41, 9, 1981 - Vasile Constantinescu, poet, prozator și eseist

Dumitru Constantin a reușit neobișnuita performanță de a transforma un munte informațional într-o convingătoare demonstrație de indiscutabilă valoare stilistică.

România literară, Nr. 9, 1986 - Sabina Drăgănel, scriitoare și traducătoare
Dumitru-Constantin Dulcan
Dumitru-Constantin Dulcan
Autor

Prof. univ. dr. Dumitru Contantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, cu de...

vezi autor