TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Apusul stelelor de tinichea 978-606-9602-99-7
Vezi
galerie

Apusul stelelor de tinichea

de Dan Bițuică

Titlu apărut în colecția Beletristică. Neverland la Neverland

Id: #432381

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Apusul stelelor de tinichea surprinde societatea românească în vremea comunismului, cu puțin timp înainte de Revoluție. Prezintă viața așa cum era atunci, cu lipsuri, cu nedreptăți, cu teama și neîncrederea oamenilor, cu revolta lor interioară care pe zi ce trecea devenea din ce în ce mai puternică, până într-o zi, când a devenit o Revoluție ce a dărâmat comunismul.

 

Emil, protagonistul cărții, nu pierde nicio ocazie de a-i comunica soției lui resentimentele pe care le are pentru modul în care comuniștii conduc țara și pentru traiul de zi cu zi, plin de lipsuri.

 

El și soția lui, Marcela, se iubesc ca-n prima și împreună au un fiu, care în ultimii ani nu a avut o relație bună cu tatăl deoarece tânărul a ales să meargă în viață pe alt drum decât cel dorit de tatăl său pentru el. Dar cei doi bărbați se împacă înainte ca Emil să fie trimis în America în interes de serviciu.

 

Înainte de plecare, Emil și șeful lui trec prin niște experiențe neașteptate, umilitoare chiar, care îi fac să urască și mai mult comuniștii.

 

Ajunși în America, oamenii descoperă o nouă viață, însă nu se pot bucura de ea și nu o pot admira prea mult deoarece sunt împiedicați de însoțitorii lor, care nu voiau ca românii să vadă cât de diferit și cât de bun este traiul americanilor în comparație cu al lor.

 

În America, Emil este martorul modului în care șeful său, sătul de traiul din România, alege să rămână în țara străină. Dar lucrurile nu se întâmplă oricum, ci conform unui plan bine pus la punct de bărbat, așa încât nimeni să nu bănuiască despre ce este vorba.

 

Întors în țară, Emil se bucură nespus de revederea cu soția lui, care înainte de plecare îl întrebase dacă va alege să rămână în America. Același lucru îl întrebase și fiul lui, Cosmin, ba chiar îi sugerase să nu se mai întoarcă în țară.

 

Nu după multă vreme, Emil ajunge pe mâna Securității. Are noroc și reușește să scape când izbucnește Revoluția și ajunge acasă. Din păcate, fiul lui este ucis.

 

Ani mai târziu, protagonistul își dă seama că multe lucruri au rămas la fel în țară, că la putere sunt foștii comuniști, iar fiul lui, care și-a dat viața pentru libertate și pentru un trai mai bun, a murit, practic, degeaba.



Alte titluri pentru DanBițuică (autor):
O vară cât o viață (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Dan Bițuică

Data apariției: septembrie 2023

ISBN: 978-606-9602-99-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 248

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Neverland

Teme: comunism