TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
De-a dacii și romanii 978-973-50-8216-1
Vezi
galerie

De-a dacii și romanii

de Dan Alexe

Id: #433599

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor
 

Descriere produs

„Explicația că latinofonii – proto-românii – se retrăgeau în munți vreme de secole în timpul «invaziilor» este de o absurditate atât de mare, încât e uluitor că a putut fi acceptată de-atâta timp. Pentru ca o populație compactă să trăiască secole în munți, ar trebui să avem așezări atestate arheologic, fortărețe și drumuri.


Carpații nu pot fi străbătuți de-a lungul crestelor altfel zis, nici astăzi, cu excepția unor alpiniști puși pe record, nu s-ar putea merge de la sud la nord, de-a lungul piscurilor, din trecătoarea Brașovului spre Bucovina. O populație sărăcită, fugită în munți vreme de secole, și-ar pierde rapid unitatea lingvistică și am avea azi nații romanice distincte între Făgăraș și Maramureș.


Apoi, îngustele văi ale Carpaților nu prezintă, arheologic, absolut deloc urmele unei ocupări vechi din partea unei populații masive. La fel cum toponimia și hidronimia munților Carpați nu sunt romanice, ci majoritar slave.


Misterioasa populație a strămoșilor noștri care de-a lungul «mileniului de tăcere» (271–1241) e presupusă a fi trăit în munți, în vreme ce câmpia a fost ocupată secole la rând de goți, slavi și cumani, nu a lăsat nici o urmă!” — DAN ALEXE

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dan Alexe

Data apariției: decembrie 2023

ISBN: 978-973-50-8216-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 264

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

 

Loc în topurile Cartepedia

Dan Alexe
Dan Alexe
Autor

DAN ALEXE (n. 1961) este scriitor, cineast, jurnalist și traducător. A realizat...

vezi autor