TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cum am devenit huligan CA-MIS-CUMADH-21-N-001
Cum am devenit huligan
Vezi
galerie

Cum am devenit huligan

de Mihail Sebastian

Titlu apărut în colecția Serie de autor Mihail Sebastian la Cartex

Id: #372847

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Mihail Sebastian face ân Cum am devenit huligan o apologie a neînregimentării, a libertății de gândire, precizând căderile în capcană a spiritelor care căutau ordine. Este aici și o reglare cu propriile cedări, dar mai ales o împăcare cu istoria, și nu numai aceea trecută, ci si aceea care va să vină.

Corurile, marșul în cadență și simbolurile vagi, aceste beții psihologice, sunt materia prima aoricarei dictaturi. Că sunt dezonorante sau nu, puțin interesează. Ele sunt eficace, și asta e de ajuns. Există un singur dușman care le poate stă împotrivă: șprițul critic. De aceea, orice dictatură, fascistă sau comunistă, prin suprimarea lui…

Noaptea de chef va trece însă, și în zori va veni dezgustul. Nopțile de chef țin uneori foarte mult în istorie: ani și decenii, dacă nu veacuri. La sfârșitul lor, dezgustul însă vine faragres.

Marxismul și fascismul pot cuprinde o sută de adevăruri politice și economice decisive, dar amândouă pornesc de la o groaznică ignorare a omului. Este și în marxism, și în fascism o lipsă de viață și un abuz de scheme care le face din capul locului artificiale. Acest lucru se va răzbună astăzi sau peste o sută de ani, dar se va răzbună. […] Se circulă greu astăzi prin lumea ideilor, fără uniformă. Spiritul critic n-aavut niciodată uniformă. E un civil.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mihail Sebastian

Prefaţator: Lucian Pricop

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 9786068893181

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartex

Mihail Sebastian
Mihail Sebastian
Autor

Fenomenul receptării lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, at...

vezi autor