TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul rutier și legislația conexă HA-000-CRILCG-18-N-001
Vezi
galerie

Codul rutier și legislația conexă

Titlu apărut în colecția Legislaţie la Hamangiu

Id: #257878

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ghidul contravențiilor rutiere. Ediție actualizată la 6 februarie 2023
 

Descriere produs

Dacă sunteți un cetățean care își dorește numai să treacă examenul de obținere a permisului de conducere, atunci, cel mai probabil, această culegere de legislație nu este pentru dumneavoastră. Puteți găsi numeroase alte tipărituri mai ieftine sau chiar site-uri pe Internet ce vă oferă gratis Codul rutier și Regulamentul de aplicare, având, desigur, și destule „șanse” ca textele reproduse acolo să nu fie chiar aduse la zi – doar în anul 2022, Codul rutier (O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) a fost modificat de 10 ori; în 2023, până la începutul lunii februarie, a fost deja modificat de alte două ori.


Dacă însă sunteți un polițist, cu atribuții în aplicarea legislației rutiere, sau un avocat ori magistrat implicat în soluționarea dosarelor generate de numeroasele abateri și încălcări ale regulilor de circulație pe drumurile publice, dacă sunteți reprezentant al unei companii de asigurări sau un alt profesionist obligat să lucreze curent cu legislația rutieră, atunci, da, cartea aceasta este pentru dumneavoastră.


Iar dacă nu practicați niciuna dintre profesiile de mai sus și sunteți doar un cetățean responsabil, participant de orice fel la traficul rutier, care dorește să dobândească o înțelegere de ansamblu și să stăpânească în detaliu reglementările rutiere aplicabile pe teritoriul României, atunci această culegere este și pentru dumneavoastră.

 

Veți regăsi aici întregul pachet de acte normative privind circulația pe drumurile publice, precum și celelalte acte normative utile pentru instrumentarea și soluționarea spețelor generate de nerespectarea regulilor rutiere, toate aduse la zi, corelate între ele, cu note explicative și trimiteri între dispozițiile corelative.


Codul rutier și legislația conexă. Ghidul contravențiilor rutiere conține textele actualizate ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentului de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006, precum și:

  • Procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, aprobată prin Ordinul nr. 268/2010;
  • Normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul nr. 1162/2010;
  • un extras din Codul penal privind infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice;
  • O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, normă cu caracter general aplicabilă ori de câte ori legislația rutieră nu prevede norme speciale;
  • „Cazierul rutier”, introdus prin Ordinul nr. 141/2014;
  • Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații, republicată, aplicabilă în cazul încălcării normelor de circulație pe teritoriul României cu un vehicul înmatriculat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat participant, care, potrivit legii, constituie contravenții;
  • Formularul „Constatare amiabilă de accident”, aprobat prin Norma nr. 20/2017 a Autorității de Supraveghere Financiară;
  • Metodologia de utilizare a aparatelor radar, aprobată prin Dispoziția I.G.P.R. nr. 36/2010;
  • Norma de metrologie legală NML 021-05/2005 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”;
  • Lista completă a indicatoarelor rutiere.

 

Peste tot unde a fost cazul, se fac trimiteri la diversele acte normative emise în aplicarea Codului rutier și la alte reglementări conexe și sunt redate extrase din deciziile Curții Constituționale, recursurile în interesul legii și hotărârile prealabile în materie.

 

Pe lângă acestea, a fost întocmit și un ghid al contravențiilor rutiere, util în special polițiștilor de la rutieră.


În această ediție au fost integrate modificările și completările aduse Codului rutier prin Legea nr. 1/2023 (M. Of. nr. 3 din 3 ianuarie 2023) și prin O.G. nr. 11/2023 (M. Of. nr. 84 din 31 ianuarie 2023).


Codul rutier și legislația conexă. Ghidul contravențiilor rutiere este tipărită în format A5 (145x205 mm), pe hârtie ofset, iar toate indicatoarele sunt redate color.

extinde
 

Detalii produs

Data apariției: februarie 2023

ISBN: 978-606-27-1463-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu