TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisori filozofice către o doamnă HU-PIC-SCFCOD-07-P-001
Vezi
galerie

Scrisori filozofice către o doamnă

de Piotr Ceaadaev

Id: #201740

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Apologia unui nebun. Ediția a II-a
 

Descriere produs

Cele opt Scrisori filozofice către o doamnă redactate în franceză alcătuiesc opera capitală a lui Piotr Ceaadaev, unul dintre întemeietorii gândirii filozofice ruse moderne, inclus convențional în gruparea „occidentalistă“, opusă celei „slavofile“. Publicarea „Scrisorii întâi“ în Rusia, în 1836, a provocat un imens scandal. Învinuit de antipatriotism și declarat nebun, Ceaadaev a fost ținut sub pază polițienească și supraveghere medicală, în domiciliu forțat, având interdicția, până la sfârșitul zilelor, de a-și mai tipări scrierile. Așa se face că manuscrisele Scrisorilor filozofice, descoperite târziu în arhivele rusești, au fost publicate în integralitatea lor, în originalul francez, abia în a doua jumătate a secolului XX. Prima lor ediție românească a apărut la Humanitas în 1993.


„Noi n-am mers niciodată în pas cu celelalte popoare; noi nu aparținem nici uneia dintre marile familii ale speciei umane; noi nu suntem nici ai Occidentului, nici ai Orientului, și nu avem tradițiile nici ale unuia, nici ale celuilalt. Situați parcă în afara timpului, educația universală a speciei umane pe noi nu ne-a atins.” — Piotr Ceaadaev





Alte titluri pentru JaninaIanoşi (traducator):
Panta rhei (Top 10+) (2014) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Piotr Ceaadaev

Traducător: Janina Ianoşi

Prefaţator: Ion Ianoşi

Data apariției: mai 2022

Titlu original: Lettres philosophiques adressées à une dame. L’Apologie d’un fou

ISBN: 978-973-50-7540-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 196

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: suflet, creativitate

 

Opinii editoriale

Piotr Iakovlevici Ceaadaev este unul dintre primii intelectuali din istoria modernă a Rusiei, acei gânditori curajoși care s-au opus statului autocratic și violenței acestuia prin puterea minții și prin curajul lor personal. Ceaadaev a analizat fără încetare societatea rusă din vremea sa și a atribuit Bisericii și Ortodoxiei o responsabilitate decisivă pentru înapoierea țării. Rusia a fost o «pată albă în dezvoltarea spiritului». Europenizarea în timpul lui Petru cel Mare a fost văzută ca o simplă formă fără fond. Adevărata civilizație nu ajunsese în Rusia. Pentru aceste teze, Ceaadaev a fost unul dintre primii intelectuali declarați nebuni de către regimul țarist ‒ mulți alți intelectuali din istoria modernă a Rusiei aveau să împărtășească această soartă.”

Oliver Jens Schmitt
Piotr Ceaadaev
Piotr Ceaadaev
Autor

Piotr Iakovlevici Ceaadaev (1794–1856) este unul dintre întemeietorii gândirii f...

vezi autor