TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Religiile politice în secolul XX. De ce au plecat etnicii germani din Bucovina? Drepturi, doctrine, deziluzii. 978-606-26-1740-0
Vezi
galerie

Religiile politice în secolul XX. De ce au plecat etnicii germani din Bucovina? Drepturi, doctrine, deziluzii.

de Nicolae Emilian Dranca

Titlu apărut în colecția Istorie și studii culturale. Pro Universitaria la Pro Universitaria

Id: #432183

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volumul Religiile politice în secolul XX sintetizează lucrările lui Eric Voegelin, Raymond Aron, Hannah Arendt, Emilio Gentile, Hans Mommsen și mulți alții. Elementul de noutate constă într-o completare a tezelor acestora, redată într-o cercetare detaliată a unui segment de populație, confruntat cu amenințarea/tentația ideologiilor totalitare: cei 90.000 de etnici germani din Bucovina. Acești oameni au fost puși în fața oportunității de a pleca în Germania, în 1940, acțiune cunoscută în istoriografie sub numele de Heim ins Reich. Oportunitate sau neșansă, noroc sau ghinion, drepturi încălcate și noi drepturi promise, iluzii și deziluzii, toate regăsite pe fundalul unor ideologii și doctrine politice care, la o primă analiză, au funcționat asemenea unei noi religii. Practic, am urmărit aplicabilitatea conceptului de religie politică la un segment de oameni simpli, fără prea multă școală și fără multe alternative în viață. În carte este cercetat drumul acestor mii de oameni din 1940 și până în 1944/1945. Au fost ei naționaliști, național-socialiști? S-au bucurat de existența nazismului? Cum s-au raportat la compatrioții români, dar polonezi, dar evrei? Acestea sunt doar câteva întrebări la care am căutat răspuns.

 

Cercetarea a fost realizată pe parcursul a 7 ani (2014-2021) pe baza lucrărilor și documentelor din bibliotecile universitare și arhivele naționale din Viena, Berlin, Paris, Strasbourg, Freiburg am Breisgau, Lodz, Varsovia, Poznan, Cracovia, Cernăuți și București. Toate demersurile de cercetare, analiză și scriere au fost realizate în cadrul studiilor doctorale, coordonate de Michael Shafir (România) și Ulrich Herbert (Germania), încheiate cu obținerea titlului de doctor de către autor în septembrie 2021.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Emilian Dranca

Data apariției: august 2023

ISBN: 978-606-26-1740-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 289

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Pro Universitaria

Teme: Al Doilea Război Mondial, nazism

Nicolae Emilian Dranca
Nicolae Emilian Dranca
Autor

Absolvent al Facultății de Istorie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca) și...

vezi autor