TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întâlnirea din pământuri CA-MAP-NTLNDP-15-N-001
Întâlnirea din pământuri
Vezi
galerie

Întâlnirea din pământuri

de Marin Preda

Titlu apărut în colecția Seria de autor Marin Preda la Cartex

Id: #253197

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Cartea de debut, Întâlnirea din pământuri (1948), cuprinde proze publicate anterior în periodice. În ea sunt imaginate conflicte rurale inedite. Prozatorul captează limba vorbită, intuind momentele de criză și de salt calitativ din conștiințele unor țărani. Desfășurarea verbală savuroasă are virtuți poetice. Ansamblul probează vocația prozatorului pentru un realism al mentalităților, vizibilă în toată activitatea sa ulterioară.

 

În Întâlnirea din pământuri se afla câteva texte unde sunt surprinse manifestări ieșite din comun ale unor țărani. În mod explicabil, ele i-au șocat pe unii comentatori. Acuzele de naturalism aduse prozatorului sunt, însă, neîntemeiate. Povestirile respective impun nu numai prin farmecul particular al scriiturii, ci și datorită intuițiilor psihologice ale autorului. Ca urmare, pot fi considerate realiste, posibile replici la literatura cu țăranii psihologic stereotip a unui Rebreanu sau a unui Sadoveanu. În ele apare și înclinarea lui Marin Preda pentru ipostaze umane neobișnuite, prezentă adesea și în volumele următoare.

 

Povestirile Întâlnirii din pământuri au fost scrise în timpul și imediat după încheierea războiului, când modificările idealului politic puteau fi cu greu întrevăzute. Idealul social este, în consecință, prezent doar prin determinantul său implicit: mentalitatea țărănimii din Câmpia Dunării, exprimată de prozator prin intuiții precise.” - Voicu Bugariu

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marin Preda

Prefaţator: Lucian Pricop

Data apariției: mai 2022

ISBN: 9789737883971

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 456

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Cartex

Teme: copilărie, şcoală

Marin Preda
Marin Preda
Autor

Scriitorul Marin Preda s-a născut la 05 august 1922, in Siliştea-Gumeşti, judeţu...

vezi autor