TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Originile romantismului 978-973-50-8304-5
Vezi
galerie

Originile romantismului

de Isaiah Berlin

Id: #435551

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Prelegerile A.W. Mellon susţinute La Fine Arts National Gallery of Art, Washington, DC. Bollingen Series XXXV:45
 

Descriere produs

Într-un stil sclipitor și cu instrumentele unei erudiții de mare calibru, marele gânditor Isaiah Berlin oferă o interpretare cu totul personală a mișcării romantice, în care vede expresia cultural-istorică a unei profunde aversiuni față de încrederea nelimitată în puterile rațiunii caracteristică tradiției filozofice occidentale. Romantismul devine astfel pentru Isaiah Berlin cea mai mare transformare care a avut loc în conștiința Occidentului, transformare cu efecte ce reverberează până în zilele noastre sub o serie aproape inepuizabilă de aspecte, mergând de la mari teorii filozofice până la pasiunea pentru antichități. Înzestrat cu un rar simț „morfologic“ în sens spenglerian, Berlin vede factori și cauze ale romantismului în fenomene extrem de diverse, a căror analiză surprinde și fascinează atât prin subtilitate, cât și prin tonul fermecător.

 

„Ce putem spune că datorăm romantismului? Foarte mult. Îi datorăm ideea de libertate a artistului și faptul că nici el și nici omul în general nu se pot explica prin judecăți simplificatoare despre oameni și grupuri de tipul celor des întâlnite în secolul al XVIII-lea, și care mai sunt încă formulate de analiști cu pretenții exagerate de spirit raționalist și științific. Îi datorăm, de asemenea, ideea că un răspuns unitar la problemele oamenilor ar fi probabil dezastruos, că, dacă crezi cu tărie că nu există decât o singură soluție pentru problemele omenirii și că ea trebuie impusă cu orice preț, ai toate șansele să devii un tiran violent și despotic în numele soluției tale, fiindcă dorința de a înlătura toate obstacolele din cale va distruge, în cele din urmă, ființele pentru care propui soluția. Ideea că există multe valori și că sunt incompatibile; întreaga idee de pluralitate, de infinitate, de imperfecțiune a tuturor răspunsurilor și planurilor făcute de om; ideea că nici un răspuns care se vrea a fi perfect și adevărat, în artă sau în viață nu poate fi în prin­cipiu perfect sau adevărat – toate aceste idei le datorăm romantismului.“ — ISAIAH BERLIN

extinde
 

Detalii produs

Autor: Isaiah Berlin

Ediţie îngrijită de: Henry Hardy

Traducător: Diana Mite Colceriu

Prefaţator: John Gray

Data apariției: aprilie 2024

ISBN: 978-973-50-8304-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 244

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: societate, Cultură

 

Opinii editoriale

„Îmbinând prospețimea și spontaneitatea cuvântului rostit cu elocvența inimitabilă și cu umorul aparte ale lui Berlin, aceste prelegeri cuprind trimiteri la operele unora dintre cei mai mari gânditori și artiști ai secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, precum Kant, Rousseau, Diderot, Schiller, Schlegel, Novalis, Goethe, Blake, Byron și Beethoven.”

Princeton University Press
Isaiah Berlin
Isaiah Berlin
Autor

Sir Isaiah Berlin (n. 6 iunie 1909, Riga, Letonia), filozof şi profesor britanic...

vezi autor
John Gray
John Gray
Prefaţator

Dr. John Gray este autorul celor mai vândute cărţi despre relaţii. A scris 17 vo...

vezi autor