TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tagore în România CD-AMB-TAGONR-18-N-001
Tagore în România
Vezi
galerie

Tagore în România

de Amita Bhose

Id: #258279

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În 1959, când punea pentru prima oară piciorul pe pământ românesc, Amita Bhose, pe atunci Ray, nu-și imagina că avea să-și trăiască jumătate din viată în țara lui Eminescu. Nici că Tagore, subiectul cu care avea să debuteze în presă - Rabindranath în România - în revista Des, în 8 mai 1961, avea să încheie cercul scrierilor sale în paginile aceleiași reviste - Razele soarelui în România (septembrie 1989). Vorbitoare nativă a limbii bengali, din fericire și limba maternă a lui Rabindranath Tagore, avea să descopere, că și Tagore însusi, de altfel, cu ocazia vizitei lui în România din 1926, o dragoste netărmurită a românilor pentru opera "Profetului Indiei", cum a fost supranumit. Singură traducătoare a lui Tagore din limba bengali în română, profesoară și de bengali la Universitatea București, autoare a unui Manual de limba bengali, dedicat cursanților săi, organizatoare a unor spectacole dedicate personalitătii și operei tagoreene, conferențiind sau scriind despre Tagore cu aceeași pasiune cu care o făcea despre Eminescu, Amita Bhose - Didi, sora noastră mai mare - a fost cea mai bună ambasadoare a culturii Indiei în România.

Textul de fată redă conferința Tagore în România, sustinută de Didi în mai 1991 la Sala Dalles, la Universitatea Cultural Stiintifică (Universitatea Populară "Ioan I. Dalles") și este în mare parte dedicată vizitei poetului în România în 1926 dar și receptării operei lui, traducerilor, exegezelor, limbii bengali în România și activitătii studenților lui Didi.
Cu unele modificări și sub un alt titlu - Rabindranath Tagore și România, textul a fost propus și revistei Academică în iunie 1991. Nu avem cunostintă că acest text să fi fost publicat - de altfel și Didi punea un semn de întrebare în dreptul lui, în lista Bibliografiei. Semnele de întrebare existente în Bibliografie îi aparțin și ele indicau, la momentul conceperii listei, nelămuriri ce urmau a fi clarificate.

Includem aici și articolul Rabindranath Tagore și România apărut în România literară din mai 1977. Adăugăm câteva fotografii, manuscrise și dactilograme din arhiva lui Didi - Amita Bhose -, întru o încercare modestă de a reda o parte din activitatea atât de rodnică și de dăruită a lui Didi și a studenților săi din anii anterevoluționari.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Amita Bhose

Data apariției: decembrie 2018

ISBN: 978-973-8185-17-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 80

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cununi de Stele

Amita Bhose
Amita Bhose
Autor

Amita Bhose s-a născut în 1933 în Calcutta și s-a stabilit în România din 1971 p...

vezi autor