TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Eminescu and India
Eminescu and India
Vezi
galerie

Eminescu and India

de Amita Bhose

Id: #388063

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Pentru Amita Bhose, Eminescu „reprezintă esenţa spiritualităţii româneşti. Poetul nu s-a apropiat de India dintr-o curiozitate intelectuală, ci pentru a se regăsi pe sine”.

Până la acea vreme – anii 1970 – se scrisese puţin despre preocupările indianistice ale lui Eminescu, repetându-se aceleaşi lucruri, fiind depistate doar sursele cu dovezi certe, textuale. Cercetările sale au relevat substratul indian în gândirea eminesciană şi reprezintă o contribuţie exegetică de mare valoare şi o adevărată originalitate, Influenţa indiană asupra gândirii lui Eminescu înscriindu-se în rândul lucrărilor de referinţă dedicate marelui poet român. Amita Bhose a mers pe drumuri nebătute, cu o mare rigoare şi sobrietate, concluzionând: „Mihai Eminescu e singurul poet european care a făcut India nemuritoare în ţara sa”.

Dorinţa autoarei de a cerceta operele lui Eminescu şi-a avut originea, aşa, cum declară într-un interviu, în respectul profund faţă de poet. De aceea poate că nu e întâmplătoare remarca doamnei Zoe Dumitrescu-Buşulenga: „a iubit, poate, ţara noastră, mai mult decât mulţi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei”.

Ampla sateză de doctorat, pentru care s-a pregătit între 1971 și 1975, intitulată Influenţa indiană asupra gândirii lui Eminescu, a fost susţinută în 1975 sub îndrumarea prof.dr.docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga. A fostpublicată în 1978 la Editura Junimea sub titlul Eminescu şi India. A fost reeditată în 2009 și 2011 de editura Cununi de stele.

Ediția în engleză, aflată în manuscrisele domniei sale, este prescurtată de către autoare și cel mai probabil nu era destinată publicării. Cel puțin nu în forma aflată în manuscris.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Amita Bhose

Data apariției: octombrie 2021

ISBN: 9789738185388

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 112

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cununi de Stele

 
Toate categoriile:
Cărţi în limbi străine >> Ficțiune
Amita Bhose
Amita Bhose
Autor

Amita Bhose s-a născut în 1933 în Calcutta și s-a stabilit în România din 1971 p...

vezi autor